Studenten hoger onderwijs haken steeds vaker af

9 December 2022, 08:57 uur
Landelijk
mainImage
ANP

Het aantal studenten dat vroegtijdig met hun opleiding stopt, stijgt weer flink. Een van de oorzaken: de makkelijker vergeven ’corona-diploma’s’ in het voortgezet onderwijs. In het mbo, hbo en wo vielen in schooljaar 2021-2022 veel meer studenten uit dan in de twee jaar ervoor, stelt een rapportage van het ministerie van Onderwijs, waarover De Telegraaf bericht.

In het mbo steeg het aantal uitvallers zonder diploma met 18 procent naar 51.000 studenten. In het hbo stopte 15 procent van de pakweg 110.000 eerstejaarsstudenten met hun studie, in de coronajaren was dat 12 procent.

Opvallend is dat ook bij ouderejaars in het hbo sprake is van hogere exitpercentages. Door de versoepelde regels rond het bindend studieadvies (bsa) bestaat de kans dat studenten het eerste studiejaar doorstaan, maar ’op een later moment in hun studie alsnog uitvallen’.

Het ministerie noemt meer mogelijke redenen voor de hogere uitval, zoals lage motivatie van studenten tijdens en na corona. Er wordt ook gekeken naar de rol van het voortgezet onderwijs.

 


Door: ANP