Straf voor ronselen stemmen omhoog naar maximaal half jaar cel

10 November 2023, 14:31 uur
Landelijk
mainImage

Er komt een hogere straf op het ronselen van stemmen. De maximale straf voor ronselaars gaat omhoog van een naar zes maanden cel. Demissionair minister Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken) heeft een wetsvoorstel hierover naar de Raad van State gestuurd, meldt zijn departement vrijdag.

In het wetsvoorstel staat ook "duidelijker en scherper" omschreven wat onder ronselen wordt verstaan. Zo wordt ook het online oproepen van mensen om hun volmacht af te geven strafbaar.

Een kiezer moet, aldus De Jonge, altijd zonder dwang zelf kunnen bepalen hoe hij zijn stemrecht gebruikt. Als iemand niet naar het stembureau wil of kan, dan kan diegene iemand anders vragen via een volmacht voor hem of haar te stemmen. Het initiatief daartoe moet altijd van de kiezer uitgaan. Bij ronselen is dat andersom en dat is schadelijk voor de democratie, aldus de minister.

Op dit moment is ronselen strafbaar in de 'klassieke vorm ', bijvoorbeeld als iemand persoonlijk langs huizen gaat in een poging volmachten te verzamelen. Ook moet dat 'stelselmatig' gebeuren om strafbaar te zijn. Maar voortaan vallen andere vormen van ronselen er ook onder, zoals het eenmalig toespreken van een groep mensen met een oproep hun volmachten af te geven. Of het plaatsen van een bericht op social media met die strekking.

Daarmee wordt de omschrijving van ronselen bij de tijd gebracht, aldus de minister. "Het oude artikel is niet meer van deze tijd en was gericht op acties waarbij stelselmatig de deuren werd langsgegaan voor volmachten. Het risico zit hem tegenwoordig eerder in onlineoproepen, die niet altijd 'stelselmatig' en 'persoonlijk' zijn, maar wel heel laagdrempelig en daarmee gevaarlijk voor onze democratie. Met de aanscherping van de wet willen we het grote grijze gebied dat er nu is in een scherper zwart-wit indelen."

De verhoogde strafmaat werd een jaar geleden al aangekondigd door de voorganger van De Jonge, Hanke Bruins Slot. De verwachting is dat het wetsvoorstel in het voorjaar naar de Tweede Kamer gaat.

 


Door: ANP