Ruimte voor honderdduizenden sociale huurwoningen

13 February 2024, 09:00 uur
Landelijk
mainImage
Google Maps

Met slimme ingrepen in naoorlogse wijken is er ruimte voor honderdduizenden nieuwe sociale huurwoningen, juist ook in de (volle) grote steden. Dat constateert architectenbureau KAW na het uitvoeren van dertien stadsscans in opdracht van woningcorporaties, meldt het AD. In Den Bosch geven ze al het goede voorbeeld. "We moeten anders naar bestaande buurten kijken."

In de dertien gemeenten waar een stadsscan werd uitgevoerd vond het adviesbureau alleen al ruimte voor 26.000 nieuwe sociale huurwoningen. In Amsterdam, Almere, Alkmaar, Hilversum, Breda, Den Bosch, Regio Haaglanden, Gooi- en Vechtstreek, Vught, Bergen op Zoom, Roosendaal, Etten-Leur en Castricum is grondig gekeken naar de mogelijkheid om een fors aantal woningen toe te voegen.

KAW presenteerde enkele jaren geleden al het onderzoek 'Ruimte zat in de stad'. Gerichte onderzoeken in dertien gemeenten sterken het adviesbureau in de overtuiging dat er in naoorlogse wijken nog volop betaalbare woningen toegevoegd kunnen worden. Bovendien is het volgens hen hard nodig dat veertig jaar oude wijken een 'upgrade' krijgen om de leefbaarheid te verbeteren en verloedering tegen te gaan. "Het is gek dat je een buurt bouwt en er nooit meer iets aan doet" zegt directielid Mathieu Kastelijn van KAW. "Je moet er af en toe aan sleutelen, anders komt de leefbaarheid onder druk te staan."


Door: ANP