Gouds Dagblad | 'Reizen is niet verboden, maar wel a-sociaal'
mainImage

'Reizen is niet verboden, maar wel a-sociaal'

21 januari 2021, 23:30 uur
Landelijk

De EU-landen gaan niet-noodzakelijke reizen niet verbieden, ook al zijn die reizen volgens premier Mark Rutte "ronduit asociaal". Wel drukken ze hun burgers nog eens op het hart voorlopig niet naar het buitenland te gaan, zegt Rutte na een nieuwe videovergadering met zijn EU-collega's over de strijd tegen het coronavirus.

Wie nu op skivakantie of een ander plezierreisje gaat, "neemt het risico dat je het virus importeert", onderstreepte Rutte. Dat kan grote gevolgen hebben nu nog besmettelijker varianten in de EU om zich heen grijpen. "Dat kun je gewoon niet maken." Volgens Rutte heeft "iedereen nog eens uitgesproken hoe belangrijk het is om niet-essentiële reizen te ontmoedigen. Maar dat is in Europa natuurlijk niet juridisch af te doen."

Als het virus echter weer aan kracht wint, kunnen landen zich gedwongen zien zelfs hun grenzen te sluiten, memoreert Rutte. "Wij maken het natuurlijk ook praktisch onmogelijk voor reizigers uit het Verenigd Koninkrijk, Zuid-Afrika en Zuid-Amerika om te komen."

En "als dingen verslechteren, is ook niet uitgesloten dat bijvoorbeeld Duitsland grenzen sluit" met andere EU-landen, beseft Rutte. De Duitse bondskanselier Angela Merkel zinspeelt daar al op.


Foto: Pixabay