mainImage

'Problemen in gehandicaptenzorg door tekort testcapaciteit'

6 september 2020, 20:25 uur
Landelijk

Instellingen in de gehandicaptenzorg dreigen in de problemen te komen door het tekort aan testcapaciteit voor zorgmedewerkers. De Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) heeft dat in een brief aan minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) laten weten. De organisatie roept de minister op de testcapaciteit te verhogen en er voor te zorgen dat de uitslagen van de testen van zorgmedewerkers er binnen 48 uur zijn. Ook moeten mensen in de zorg voorrang krijgen bij het testen op corona.

"Medewerkers moeten nu soms vier tot vijf dagen wachten voordat ze een uitslag krijgen en kunnen in de tijd niet werken. De gehandicaptenzorg staat hierdoor zwaar onder druk", zegt voorzitter Boris van der Ham tegen de NOS . "En dat terwijl het verkoudheidsseizoen nog moet beginnen. Het lukt veel zorgorganisaties nog net om met kunst- en vliegwerk de bezetting rond te krijgen."

Als De Jonge geen maatregelen neemt, komen instellingen volgens Van der Ham anders uiteindelijk voor de afweging te staan: mensen met lichte klachten inzetten of noodzakelijke zorg niet verlenen. "Geen van de twee opties is zonder risico en schade."


Door: ANP | Foto: ANP