PowNed doet aangifte van aanval op ploeg tijdens sunneklaasfeest

6 December 2023, 11:55 uur
Landelijk
mainImage
ANP

Omroep PowNed gaat aangifte doen van een incident tegen een cameraploeg op Ameland. Bewoners van het Waddeneiland zouden drie journalisten dinsdagavond hebben aangevallen omdat zij opnames wilden maken van het sunneklaasfeest. Een woordvoerder van PowNed heeft een bericht hierover in De Telegraaf bevestigd.

Eindredacteur Roy van den Berghe van PowNed stelt tegen de krant dat de cameraploeg werd "besprongen door een knokploeg van twintig, dertig man die op de autoruit sloegen en op de motorkap gingen staan". Toen de auto met journalisten wegreed, werd door een aantal eilanders de achtervolging ingezet. Zij scheurden volgens de eindredacteur "met een gang van 140 kilometer per uur over de kronkelige eilandweggetjes" en reden de journalisten "meerdere keren klem". Een woordvoerder van PowNed bevestigt dit verhaal.

Uiteindelijk werd de auto van PowNed geramd door de eilanders waarbij het voertuig "aanzienlijke schade opliep". Daarna besloten de journalisten het eiland te verlaten. Volgens De Telegraaf moest de kustwacht zelfs uitrukken om de journalisten veilig te evacueren. Maar toen dit door de ruwe zee niet lukte, werden agenten voor het hotel van de ploeg van PowNed gepost. De kustwacht en de politie Noord-Nederland laten woensdagochtend weten later met een reactie te komen. De gemeente Ameland is vooralsnog onbereikbaar voor commentaar.

Koning

De cameraploeg wilde opnames maken tijdens het sunneklaasfeest, een alternatief sinterklaasfeest dat op 5 december op het eiland wordt gevierd. Over het algemeen worden hier geen buitenstaanders bij toegelaten. Bij het spel verkleden mensen zich en dragen maskers. Zelfs koning Willem-Alexander kreeg afgelopen mei tijdens een bezoek aan het eiland geen details over Sunneklaas te horen.

PowNed bevestigt woensdagochtend dat de journalisten inmiddels veilig van het eiland af zijn. De omroep zegt opnames van de gebeurtenissen op Ameland woensdag om 18.00 uur online te zetten.


Door: ANP