De politie gaat gegevens vernietigen die langer worden bewaard dan volgens de wet mag. Dat meldt justitieminister David van Weel (VVD) in een brief aan de Tweede Kamer. De politie wilde de gegevens bewaren, omdat ze misschien nuttig kunnen zijn voor cold cases.
In principe moeten politiegegevens na tien jaar worden vernietigd, schrijft Van Weel. Maar toen de politie hiermee in 2019 begon, vroeg ze zich af of de berg informatie niet nuttig zou kunnen zijn voor het oplossen van cold cases, zaken die lange tijd onopgelost zijn gebleven. Het vernietigen ging toen niet door. De minister heeft de Raad van State afgelopen najaar om advies gevraagd.
"Ik realiseer mij dat dit voor nabestaanden en slachtoffers van cold cases een bittere pil kan zijn", schrijft Van Weel over de vernietiging. "Elk puzzelstukje, hoe klein ook, dat kan helpen om (in de toekomst) een zaak op te lossen, is voor hen van belang in de zoektocht naar rechtvaardigheid." De minister ziet door het oordeel van de Raad van State "helaas geen andere keuze".
Alle gegevens tientallen jaren bewaren mag volgens de wet niet, antwoordde de Raad van State vorige maand. "Concrete cijfers over de frequentie van het gebruik van deze gegevens voor het oplossen van cold cases ontbreken." Daarmee is het moeilijk om aan te tonen dat het nodig is om de informatie lang te bewaren. Niet verwijderen is een "vergaande inbreuk" op de privacy, die met de jaren steeds groter wordt.
Volgens de Raad gaat het om een "zeer grote hoeveelheid" gegevens. "Denk aan de registratie van een burenruzie, een rapport van de wijkagent over de dagelijkse surveillanceronde of het afhandelen van een verkeerszaak."
Het wordt dan ook niet makkelijk om alles uit te gummen, schrijft Van Weel. De politie moet ook nog kijken of de informatie waarde heeft als cultureel erfgoed.
Door: ANP