Petitie tegen hogere btw op boeken 40.000 keer ondertekend

23 May 2024, 16:51 uur
Landelijk
mainImage
Freepix

De petitie tegen een hoger btw-tarief op boeken is inmiddels 40.000 keer ondertekend. De organisatie is overweldigd door de vele reacties. "We wisten dat de aangekondigde verhoging van de btw op boeken naar 21 procent leeft onder lezers, maar dit overtreft onze verwachtingen. En dat terwijl de echte campagne met posters, boekenleggers, flyers en krantenadvertenties zelfs nog moet beginnen", laat de organisatie weten. De petitie staat sinds woensdag online.

De actie is opgezet door verschillende partijen uit de literatuursector, waaronder de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB), de Groep Algemene Uitgevers (GAU) en de Koninklijke Boekverkopersbond (KBb). Onder anderen Heleen van Royen, Adriaan van Dis, Paul de Leeuw, Kluun en Saskia Noort hebben de petitie ondertekend.

Vorige week werd bekend dat het beoogde nieuwe kabinet van plan is om het btw-tarief op boeken te verhogen van 9 naar 21 procent. Critici zijn bang dat een forse prijsverhoging boeken minder toegankelijk maakt en daardoor de taalvaardigheid in Nederland bedreigt. De petitie gaat naar verwachting op 12 juni naar de Tweede Kamer.
 

 


Door: ANP