Partijleiders praten over nieuwe minister-president

23 May 2024, 09:07 uur
Landelijk
mainImage
ANP

De leiders van PVV, VVD, NSC en BBB praten met formateur Richard van Zwol over de minister-president van het toekomstige kabinet. Die kwestie is urgent geworden nadat Ronald Plasterk had laten weten niet beschikbaar te zijn voor de functie. Het was een publiek geheim dat de PVV hem wilde voordragen.

Formateur Van Zwol moet een kabinet gaan vormen. Normaliter gebeurt dat door de toekomstige premier, tegenwoordig altijd de leider van de grootste partij. Maar omdat de vier fractieleiders hebben besloten in de Kamer te gaan zitten, moest PVV-leider Geert Wilders op zoek naar een nieuwe kandidaat-premier.

Het wordt lastig voor formateur Van Zwol om aan zijn klus te beginnen zolang niet duidelijk is wie premier gaat worden. Die moet leiding gaan geven aan het kabinet en zal zeker zeggenschap willen hebben in de keuze van de bewindspersonen. Wilders kon geen premier worden omdat NSC en VVD zich daartegen verzetten.

Plasterk liet maandag weten niet beschikbaar te zijn voor het premierschap omdat er berichten de ronde doen waarin zijn integriteit in twijfel wordt getrokken. Er loopt een onderzoek naar mogelijke malversaties met patenten door de voormalige PvdA-minister.

Van Zwol krijgt vijf weken de tijd om een nieuw kabinet samen te stellen. Voordat het kabinet op het bordes staat moeten de toekomstige bewindslieden nog worden gescreend door de inlichtingendiensten en moeten de ministers en staatssecretarissen voor het eerst langskomen in de Tweede Kamer voor een hoorzitting.
 

 


Door: ANP