Ook middelgrote steden teleurgesteld over schrappen spreidingswet

17 May 2024, 09:17 uur
Landelijk
mainImage
ANP

Het netwerk van middelgrote steden in Nederland, de G40, reageert teleurgesteld op het voornemen van PVV, VVD, BBB en NSC om de spreidingswet in te trekken. De steden zeggen zich hard te hebben gemaakt voor de wet om "solidariteit voor de opvang van asielzoekers" te realiseren. "Maar zolang een wet een wet is, huurwet, spreidingswet of andere wetgeving, moet deze worden uitgevoerd en gehandhaafd", aldus het netwerk van 41 steden als Almere, Eindhoven, Enschede, Groningen, Haarlem, Heerlen, Leiden en Oss.

Eerder op donderdag uitten ook onder meer het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA), vluchtelingenorganisaties en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) hun zorgen over het schrappen van de spreidingswet. De vier formerende partijen willen in plaats van de spreidingswet een tijdelijke asielcrisiswet invoeren "met crisismaatregelen om de acute instroom en opvang van asielzoekers voor de komende tijd te bestrijden".

De G40 zegt het wel goed te vinden dat werkgevers voortaan verantwoordelijk worden voor de overlast en kosten van arbeidsmigranten. Zorgen heeft het stedennetwerk nog over bepaalde onderdelen uit het akkoord over klimaatbeleid, zoals de "beperktere middelen voor klimaatbeleid voor gemeenten, het verminderen van de belasting op fossiele energie en het schrappen van de geplande uitfasering van de aardgasketel".
 

 


Door: ANP