De 45 miljoen euro die het kabinet beschikbaar heeft gesteld zodat gemeenten extra mensen aan kunnen trekken voor toezicht op de coronacontroles, is voor zover bekend nog bijna nergens besteed. De veiligheidsregio Fryslân meldt dat de regio circa 1,6 miljoen euro van het ministerie van Justitie en Veiligheid zal krijgen. Het geld was op 1 november nog niet binnen, maar Leeuwarden en Heerenveen hebben hun deel alvast besteed aan de aanschaf van coronapolsbandjes.
Gooi en Vechtstreek bevestigt ook dat er geld van het ministerie komt, maar het was er vrijdag nog niet. Andere veiligheidsregio's hebben geen antwoord op de vraag of ze het geld al hebben gekregen en waaraan dat is besteed. Volgens het ministerie is aan alle veiligheidsregio's geld overgemaakt, maar misschien is het nog niet bijgeschreven, aldus een woordvoerder.
Medio september kondigde demissionair justitieminister Ferd Grapperhaus de extra 45 miljoen euro aan. Hij sprak met de 25 burgemeesters van het Veiligheidsberaad af dat de veiligheidsregio's allemaal een deel van dat geld zouden krijgen. De veiligheidsregio's zouden op hun beurt geld verdelen over die gemeenten waar de middelen het meest effectief ingezet konden worden. Het ministerie stuurde de regio's een brief waarin stond hoeveel geld de regio zou krijgen, berekend naar het aantal inwoners.
Het Veiligheidsberaad heeft volgens een woordvoerster verder geen rol meer gespeeld in de verdeling van de miljoenen. De burgemeesters van het Veiligheidsberaad zijn de voorzitters van de veiligheidsregio's. Ze praten maandagavond met Grapperhaus en demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) over strengere coronamaatregelen. Meer coronacontroles aan de deur maken daar mogelijk deel van uit. Maar veiligheidsregio's, zoals Amsterdam-Amstelland, Noord- en Oost-Gelderland en Gelderland-Zuid, hebben geen antwoord op de vraag of het geld er is. Over de besteding is al helemaal niks bekend.
De Nederlandse BOA Bond zei vrijdag dat "geld niet de oplossing is voor een betere coronacontrole". Volgens de bond kunnen de extra miljoenen beter besteed worden aan de horeca, zodat die meer controleurs kunnen aanstellen. Het Veiligheidsberaad hamert er steeds op dat naleving van de regels in de eerste plaats een zaak is van burgers en ondernemers zelf. Pas als dat niet werkt komen controles, boetes en eventueel sluiten van horecazaken in beeld.
Door: ANP