Minister Ferd Grapperhaus (Justitie) vraagt "nog even geduld te hebben met evenementen". Vooral omdat de handhavers het afgelopen jaar keihard hebben gewerkt en veel overuren hebben gedraaid. De minister vindt dat politiemensen en boa’s rust verdienen.
De burgemeesters in het Veiligheidsberaad geven aan dat zij rekening houden met de werkdruk van de hulpdiensten. "Die hebben behoorlijk wat voor de kiezen gekregen en daarom kunnen niet alle evenementen doorgaan. Wij moeten kijken naar wat kan en niet kan. Een groot dancefestival waar de 1,5 meter afstand wordt belemmerd, kan niet zonder toegangstesten doorgaan", zegt voorzitter Hubert Bruls, de burgemeester van Nijmegen.
"Wij kijken naar wat acceptabel is en hoe wij de openbare orde en de werkdruk kunnen garanderen. Het is niet zo dat alle evenementen kunnen doorgaan, maar het is niet zo dat we alles gaan cancelen", aldus Jack Mikkers van Den Bosch.
Veel evenementen zijn volgens burgemeesters al doorgeschoven naar volgend jaar. "Alle druk komt op september. Daar moeten we wel rekening mee houden, maar daar praten we niet over met de bonden", benadrukt Wouter Kolff van Dordrecht. De politiebonden riepen dinsdag op dat er keuzes gemaakt moeten worden in welke evenementen kunnen doorgaan, en welke niet.
De bonden gaan daar volgens Ahmed Aboutaleb van Rotterdam niet over. "De burgemeesters gaan over de inzet bij evenementen. Wij luisteren heel goed naar de politiechefs en houden geen rekening met de bonden." Een aantal evenementen is voor Aboutaleb best mogelijk. Zo staat de marathon nog op de agenda voor het najaar. "Wij wegen op dat moment nog eens de feiten en omstandigheden."
In Den Haag heeft de gemeente de organisatoren verzocht grote evenementen met een jaar uit te stellen. "Niet alle evenementen kunnen in het najaar plaatsvinden", aldus burgemeester Jan van Zanen.
Door: ANP