Minister Schouten onderuit met aanpak van kalverfraude

23 October 2020, 08:37 uur
Landelijk
mainImage
ANP

Twee gerechtelijke uitspraken, deze week gedaan, betekenen een gevoelige nederlaag voor minister Schouten van Landbouw. Zij heeft de Europese wet onjuist toegepast en ten onrechte honderden melkveebedrijven op slot gezet vanwege vermoedens van fraude, meldt Trouw.

Begin 2018 bracht Schouten naar buiten dat zij vermoedde dat melkveehouders op grote schaal de verplichte digitale administratie van hun dieren hadden gemanipuleerd. Door administratief te rommelen zouden boeren de milieuregels kunnen ontduiken die de omvang van hun veestapel begrenzen.

Als antwoord op het vermeende gesjoemel legde de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) namens de minister 2200 melkveehouders een blokkade op. Zij mochten hangende het onderzoek naar hun administratie geen dieren aan- en afvoeren van hun bedrijf. De Europese regels lieten haar geen andere keus, zei Schouten.

Dat heeft de minister echter mis, oordeelt de rechter deze week, in twee zaken die waren aangespannen door geblokkeerde melkveehouders. De minister heeft de Europese regels verkeerd uitgelegd: een vermoeden van gesjoemel is géén reden om een bedrijf volledig op slot te zetten.


Door: ANP