Minder auto's gestolen in coronajaar 2020

1 February 2021, 09:25 uur
Landelijk
mainImage
Ingezonden

Door de virusuitbraak zijn er vorig jaar beduidend minder auto's gestolen in Nederland. Volgens cijfers van het Landelijk Informatiecentrum Voertuigcriminaliteit (LIV) waren elektrisch-hybride auto’s wel flink populairder bij dieven.

Het totale aantal ontvreemde personenvoertuigen daalde met 9,5 procent, aldus het samenwerkingsverband tussen de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW), de politie en het Verbond van Verzekeraars. Volkswagens werden nog steeds het meest gestolen. De diefstal van elektrisch-hybride wagens steeg evenwel met wel 69 procent.

Het LIV noemt geen specifieke oorzaken voor de ontwikkelingen. Maar afgelopen jaar merkte de organisatie herhaaldelijk dat het aantal diefstallen leek te dalen wanneer het coronavirus oplaaide. Vanaf maart werden minder auto's gestolen en ook in april, mei, juni en juli was dit aantal lager dan in het jaar ervoor. In augustus werden vervolgens meer exemplaren gejat en in september bijvoorbeeld juist weer minder ten opzichte van dezelfde maanden een jaar eerder.

Relatief jonge wagens waren het meest gewild bij dieven en zij worden ook minder vaak teruggevonden. Wat meespeelt is dat ze zijn uitgerust met zogeheten keyless entry-systemen die het mogelijk maken een voertuig te openen zonder actieve sleutelbediening. Het signaal van deze systemen kunnen criminelen eenvoudig opvangen, versterken en verlengen, en zo op afstand het voertuig openen en zelfs starten.

De dieven exporteren de wagens van drie jaar of jonger vaak naar andere Europese landen en Afrika. Jonge Toyota’s zijn vooral in trek in Afrikaanse landen als Ivoorkust, Ghana en Nigeria. Gestolen Landrovers en Mazda’s duiken vaak op in Oost-Europese landen. Voertuigen van vier jaar en ouder worden vooral gestolen voor onderdelen.

LIV waarschuwt dat de cijfers voor autoriteiten geen reden moeten zijn om achterover te leunen. "Voertuigcriminaliteit professionaliseert al jaren. Gestolen voertuigen en onderdelen worden wereldwijd verhandeld. Nationaal doen we het goed, maar de volgende stap is het intensiveren van de internationale samenwerking."


Door: ANP