Laat je niet misleiden: zo herken je datingfraude

9 May 2024, 10:41 uur
Landelijk
mainImage
Pexels

In de online datingwereld zijn oplichters helaas schering en inslag. Ze spelen in op de kwetsbaarheid en het verlangen naar liefde van vrijgezellen om hen te benadelen. 

Niet alleen kunnen slachtoffers van datingfraude met een gebroken hart achterblijven, maar ook met aanzienlijke financiële schade. Het is dan ook essentieel om alert te zijn op de alarmsignalen. In dit artikel delen we een 5 tips om datingfraude tijdig te herkennen en hoe je jezelf kunt beschermen.

1. Nep of deepfake foto’s
Online oplichters gebruiken vaak misleidende foto's, zowel AI-gegenereerd als van echte, onwetende personen, om slachtoffers te lokken. Deze beelden, soms afkomstig van sociale media, helpen bij het opbouwen van een nepidentiteit.

Signalen van zulke deepfakes zijn onder andere te perfecte gezichtssymmetrie, onnatuurlijk uitziende huid, ogen, haar of tanden. Ook afwijkingen in achtergrond, licht en schaduwen of randen kunnen verraden dat een afbeelding gemanipuleerd is.

Let ook goed op bij vingers en handen, want het blijkt dat AI-systemen moeite hebben met het realistisch genereren van handen op foto's.

2. Overhaaste relatie en liefdesverklaring
Pas op voor overhaaste romantiek. Oplichters gebruiken vaak de techniek om snel een diepgaande emotionele connectie te smeden. Ze overladen je met lof, liefkozende woorden en beloftes voor een rooskleurige gezamenlijke toekomst.

Hoewel dit in het begin heel charmant kan lijken, is het essentieel om niet te snel op te gaan in dergelijke romantische overvloed. Een gezonde relatie ontwikkelt zich stap voor stap en is gebouwd op wederzijds vertrouwen en respect.

3. Verhalen die te mooi klinken
Wees op je hoede voor verhalen die te mooi om waar te zijn lijken. Oplichters bedienen zich vaak van indrukwekkende verhalen over hun identiteit en bezigheden.

Ze beweren succesvol, vermogend of bekend te zijn, of ze pretenderen een uitzonderlijk beroep uit te oefenen. Dit alles doen ze om zichzelf aantrekkelijker aan jou voor te stellen. Maar zoals het gezegde gaat: als het te mooi lijkt om waar te zijn, dan is het dat vaak ook. Sta sceptisch tegenover buitensporige beweringen en sta erop bewijs te zien.

4. Geldverzoeken
Het is een bekend trucje van fraudeurs om vroeg of laat om geld te vragen. Ze komen met smoezen over financiële problemen, spoedgevallen met hun gezondheid of unieke beleggingskansen. Hoe echt hun verhaal ook lijkt, geef nooit geld aan iemand die je niet persoonlijk kent of echt vertrouwt.

5. Verhalen die niet kloppen
Fraudeurs kunnen het vaak niet nalaten om zichzelf tegen te spreken. Ze raken verstrikt in hun eigen leugens en vergeten eerder vertelde details. Let goed op tegenstrijdigheden in hun verhaal en vraag door. Iedereen maakt wel eens een fout, maar aanhoudende tegenstrijdigheden zijn een duidelijk waarschuwingssignaal.

Hoe bescherm je jezelf tegen datingfraude?
Het is essentieel om extra voorzichtig te zijn bij het online daten om jezelf te beschermen tegen oplichters. Een paar eenvoudige stappen kunnen je helpen bij het herkennen en vermijden van datingfraude:

- Wees terughoudend met het delen van persoonlijke of financiële informatie totdat je de persoon goed kent en volledig vertrouwt.
- Controleer inconsistenties in hun verhalen en doe online onderzoek naar hun achtergrond.
- Gebruik een betrouwbare VPN-dienst om je informatie en locatie te verbergen. Lees meer over VPNs om te ontdekken hoe ze je kunnen beschermen.
- Ga nooit akkoord met financiële verzoeken van mensen die je alleen online kent.
- Vertrouw op je intuïtie – als iets niet klopt, trek dan op de rem.
 
Door waakzaam te blijven en voorzorgsmaatregelen te nemen, kun je de risico's van datingfraude aanzienlijk verminderen en veilig genieten van online daten.