De KNVB, de profclubs en het ministerie van Justitie gaan gezamenlijk het recente geweld in en rondom de stadions bestrijden. "We gaan een plan van aanpak opstellen. We gaan echt samen optrekken", zei demissionair justitieminister Ferd Grapperhaus na beraad tussen de betrokken partijen.
"We gaan onder meer de veiligheidstoetsing bij de wedstrijden vooraf heel duidelijk aanscherpen. Kan een duel wel doorgaan, of alleen onder bepaalde voorwaarden, of zelfs helemaal niet? Ook gaan we de mensen die de wedstrijden verzieken uitgebreider en steviger aanpakken. Samenwerken bij het opsporen van de daders, het strafrecht toepassen, stadionverboden opleggen en de slechte supporters laten betalen voor de schade die ze aanrichten. Dat lik-op-stukbeleid heeft bij de avondklokrellen ook heel goed gewerkt."
Grapperhaus zei er begrip voor te hebben dat de clubs wellicht een beetje huiverig zijn om hun achterban in onderzoek te nemen. "Om op deze manier in supportersgroepen te treden, is voor de clubs ingewikkeld en lastig. Daar deinst men voor terug. Wij gaan de clubs daarbij helpen, want de maatschappij moet zien dat de mensen de rekening betalen. Maar de clubs hebben hierin natuurlijk wel een positie en die gaan we heel goed uitwerken met elkaar. De clubs dienen hun rol hierin op te pakken, zodat we de veiligheid in het voetbal voor de gewone supporters en voor de spelers op het veld weer helemaal terugkrijgen."
Volgens Grapperhaus overweegt de KNVB een speciaal werkgroep samen te stellen. "Een team dat goede expertise hierin heeft en telkens wordt ingezet daar waar het probleem aan het ontstaan is. Dat vind ik een heel goed plan."
Directeur betaald voetbal Marianne van Leeuwen van de KNVB wilde na het overleg met de minister inhoudelijk nog niet veel zeggen. "Ik wil alles eerst woensdag met de clubs bespreken. Één van de belangrijkste conclusies van de afgelopen dagen is dat we de afspraken en het instrumentarium eigenlijk gewoon hebben, maar dat we het moeten afstoffen en dat we het weer heel goed moeten gaan gebruiken. Dat is de belangrijkste afspraak die we samen hebben gemaakt en die we de komende weken verder gaan uitwerken."
Volgens Van Leeuwen, die 1 september bij de KNVB aantrad, is het veiligheidsbeleid de afgelopen jaren om twee redenen 'verwaterd' in het betaalde voetbal. "Het ging tot corona eigenlijk heel goed, waardoor de aandacht eraf ging. Daarna gebeurde er niets omdat er veel minder minder publiek of zelfs helemaal geen toeschouwers in het stadion waren. Of ik verrast ben door de huidige stand van zaken? Nou, het is nu al heftiger dan het ooit is geweest. Er zijn nu al meer stadionverboden opgelegd dan normaal in een heel jaar en dat geldt ook voor andere tuchtzaken."
Door: ANP