Klas in de kou met ventilatieprobleem

7 September 2020, 08:42 uur
Landelijk
mainImage
ANP

Scholen vrezen voor ijskoude klassen als de ventilatiesystemen over pakweg een maand nog niet op orde zijn. Dat blijkt uit een rondgang van De Telegraaf.

In de klas de ramen verplicht open vanwege corona was net na de zomervakantie, met een warm zonnetje en temperaturen boven de twintig graden, nog wel te doen. Maar met de R in de maand wordt het langzamerhand weer kouder en dus groeit op de scholen de zorg over de herfst- en wintermaanden. Want zolang de ventilatiesystemen niet werken, moeten de ramen open. En op rillende leraren en kinderen zit niemand te wachten.

Veel scholen zijn daarom druk bezig met het opknappen van het ventilatiesysteem. Naar schatting deugt op de helft van de scholen het systeem niet, en dus is het tijd om actie te ondernemen. Zeker omdat er in de Tweede Kamer recentelijk een motie werd aangenomen waardoor alle ventilatiesystemen voor begin oktober moeten zijn gecontroleerd.

De Algemene Onderwijsbond (Aob) is bekend met de ventilatiekwesties die nu op scholen spelen. "Van onze achterban horen wij verhalen over natgeregende schoolboeken omdat de ramen de hele dag verplicht wagenwijd openstaan", zegt Esther Sloots, woordvoerder van de bond. "Daar maken wij ons zorgen over, zeker omdat de ventilatiebranche al meerdere keren heeft aangegeven dat het niet gaat lukken om alle systemen voor oktober te checken."


Door: ANP