Als je seksueel misbruik hebt meegemaakt, duren de gevolgen vaak lang. Soms besluit je pas na jaren om aangifte te doen. Maar kan dat? Wij vertellen je of seksueel misbruik kan verjaren.
Wat is seksueel misbruik?
Seksueel misbruik kan iedereen overkomen. Het maakt niet uit of je jong of oud bent, man of vrouw of dat je je anders identificeert. Seksueel misbruik kan ook plaatsvinden door (ex)-partners. Seksueel misbruik is elke seksuele handeling die gebeurt zonder dat jij er toestemming voor hebt gegeven of zonder dat je het wil. Denk aan seks tegen jouw wil in, verkrachting, of dat iemand jouw foto online zet zonder jouw toestemming. Maar ook iemand zomaar aanraken of seksueel getinte opmerkingen roepen is seksueel misbruik.
Wat grensoverschrijdend is, is verschillend per persoon. Daarom is het altijd belangrijk om dit goed met elkaar te bespreken en daarbij te luisteren naar de grenzen van een ander.
Gevolgen van seksueel misbruik
Na seksueel misbruik kan het zijn dat je lichamelijke en psychische klachten ontwikkelt. Door seksueel misbruik kan je ongewenst zwanger raken of een soa oplopen. Ook kan je veel pijn hebben aan je lichaam of zelfs gewond zijn als er geweld is gebruikt bij het misbruik. Veel mensen krijgen ook te maken met psychische klachten na misbruik, zoals angstgevoelens, slapeloosheid en depressieve gevoelens. Bij sommige mensen ontstaat er zelfs een posttraumatische stressstoornis, je hebt dan last van herbelevingen en nachtmerries.
Aangifte doen van seksueel misbruik
Als je seksueel misbruik hebt meegemaakt, kan het nodig zijn om aangifte te doen. Hiermee help je voorkomen dat de dader in de toekomst meer slachtoffers maakt. Aangifte doen kan bij de politie door te bellen naar 0900-8844 of door naar het politiebureau te gaan. Aangifte doen kan alleen als de verjaringstermijn nog niet voorbij is.
Verjaring van seksueel misbruik
In Nederland geldt voor de meeste misdrijven een verjaringstermijn. Dat betekent dat na een bepaalde periode de dader niet meer gestraft kan worden voor het gepleegde misdrijf. Hoe lang de verjaringstermijn is, hangt af van het soort misdrijf of overtreding, de maximale gevangenisstraf die daarbij gegeven kan worden en de datum waarop het strafbare feit plaats vond.
Sinds 1 april 2013 kunnen ernstige seksuele misdrijven tegen kinderen onder de 16 jaar niet meer verjaren. Er geldt dus geen verjaringstermijn meer voor verkrachting, aanranding en gemeenschap met kinderen. Per 1 juli 2024 is daaraan toegevoegd dat ook verkrachting bij volwassenen niet kan verjaren. Andere vormen van seksueel misbruik kunnen wel verjaren, de termijn is afhankelijk van de ernst van het misbruik. Dit kan 6, 12 of 20 jaar zijn.
Hulp na seksueel misbruik
Ook als het misbruik al verjaard is, heb je als slachtoffer nog recht op hulp en ondersteuning. Je kan het volgende doen:
- Praat met een professional over wat je hebt meegemaakt. Hulpverleners van Centrum Seksueel Geweld staan dag en nacht voor je klaar om naar je te luisteren en je te helpen. Ze zijn 24 uur per dag bereikbaar op 0800-0188. Anoniem chatten kan ook tussen 16.00 en 06.00 uur.
- Praat met iemand in je omgeving die je vertrouwt. Het kan opluchten om te vertellen over wat je hebt meegemaakt. Praat met je partner, een collega of familielid bij wie je je op je gemak voelt.
- Deel jouw verhaal met de rest van de wereld. Jouw verhaal kan herkenning en erkenning geven aan mensen die ook seksueel misbruik hebben meegemaakt. Schrijf je verhaal op en stuur het naar Slachtofferwijzer. Zo kan jij misschien anderen helpen met jouw verhaal.
Kan seksueel misbruik verjaren?
11 April 2025, 10:19 uur
Landelijk
