Kabinet trekt plan tegen leeftijdselectie op ic's in

11 January 2021, 17:04 uur
Landelijk
mainImage
ANP

Het kabinet trekt definitief zijn plan in om selectie op intensivecareafdelingen op basis van leeftijd te verbieden, in het geval van extreme drukte in ziekenhuizen. Dat laat minister Tamara van Ark (Medische Zorg) weten aan de Tweede Kamer. Een meerderheid in het parlement sprak zich vorige week in een debat over de coronacrisis al uit tegen het plan.

Artsenorganisaties hebben een draaiboek opgesteld, voor het geval het in ziekenhuizen tot een zogenoemd 'code zwart'-scenario komt. In het uiterste geval kan leeftijd een criterium zijn om een bed toe te wijzen, als het onderscheid niet op medische gronden kan worden gemaakt.

Het kabinet wilde daar niet aan en kondigde een wetsvoorstel aan om een dergelijk onderscheid te verbieden. Elk leven is gelijkwaardig, stelde Van Ark. Maar de Kamer vond het draaiboek van de experts te belangrijk om dat terzijde te schuiven.

Het kabinet constateert "dat er naast het draagvlak onder de zorgverleners zelf en een aantal ouderenorganisaties, ook een brede steun bestaat voor het gebruik van leeftijdscohorten als selectiecriterium", schrijft Van Ark. Die brede "maatschappelijke en politieke steun is voor de standpuntbepaling van het kabinet van essentieel belang".


Door: ANP