Jantje Beton: aantal kinderen dat elke dag buitenspeelt gehalveerd

3 April 2024, 09:46 uur
Landelijk
mainImage

Het aantal kinderen in Nederland dat elke dag buitenspeelt, is in korte tijd gehalveerd. Ook spelen kinderen 2,5 uur minder per week buiten. Dat meldt Jantje Beton woensdag na onderzoek. Het onderzoeksrapport, met daarin meer informatie en resultaten, wordt woensdagmiddag vrijgegeven. Gelijktijdig komt het goede doel, dat zich richt op het buitenspelen van kinderen, dan met een zogenoemd buitenspeelalarm.

Ambassadeur van Jantje Beton Anne Appelo vertelde in Goedemorgen Nederland dat in 2022 nog 325.000 kinderen elke dag buitenspelen, maar dat dat er nu nog maar 169.000 zijn. "Dat is eigenlijk wel heel schrikbarend", zei ze. "Ook zien we dat het aantal uur dat kinderen buitenspelen, ook met betrekking tot de schooltijd waar ze ook lekker in de pauzes buitenspelen, met 2,5 uur is verminderd", vertelde ze verder.

Appelo denkt dat dit komt doordat kinderen thuis gaan gamen en dat de drempel om naar buiten te gaan, hoger wordt. "Kinderen blijven daardoor veel makkelijker gekluisterd aan de televisie, of aan hun telefoon."

Waarnemend directeur-bestuurder van Jantje Beton Pauline van der Loo zei woensdagochtend op NPO Radio 1 dat te zien is dat de gezondheid van kinderen op allerlei aspecten echt onder druk staat. "Dus je hebt het over de ontwikkeling van de ogen, maar natuurlijk ook de hele motorische ontwikkeling, kinderen slapen slechter, hersenontwikkeling is heel belangrijk en juist door buiten te zijn, door lekker vrij te spelen, door te bewegen, door risico's te nemen, door dingen uit te proberen, werk je heel erg aan je eigen ontwikkeling op allerlei aspecten", zei ze. Van der Loo vreest dat een hele generatie wordt verloren aan "het binnenzitten".
 

 


Door: ANP