Internet delen met je buren: hoe kun je dat het beste aanpakken?

24 May 2023, 11:21 uur
Landelijk
mainImage

In Nederland delen we vooral abonnementen op streamingsdiensten met familie of vrienden omdat we het anders te duur vinden en het zo makkelijk gaat. Maar verder zijn we erg van het ‘ieder voor zich’ en dat is eigenlijk wel een beetje zonde, want we zouden meer geld kunnen besparen als we meer zouden delen. Neem nu je internet thuis. De meesten van ons hebben een eigen abonnement, terwijl het bereik van de wifi een stuk verder reikt dan alleen onze eigen woning. Waarom zou je dan als buren allebei een eigen abonnement nemen, terwijl je samen kunt profiteren van één abonnement en de kosten kunt delen? We bespreken hoe je een internetabonnement delen met je buren het beste kunt aanpakken.

Samen internetabonnement samenstellen
Om te beginnen is het van belang om samen voor een passend abonnement bij de juiste internet provider te kiezen. Je kunt wel het bestaande internetabonnement van een van de twee huishoudens gaan delen, maar dat is mogelijk helemaal niet voldoende voor beide gezinnen. Bespreek samen hoe beide huishoudens gebruik van de internetverbinding wensen te maken. Hoeveel mensen maken er afzonderlijk gebruik van de verbinding? Wordt er veel gestreamd? Doet er iemand aan online gaming? Dat zijn factoren die downloadsnelheid die je nodig hebt opdrijven.

Router en abonnement bij dezelfde persoon
De router kan maar bij één persoon staan. Als een van jullie een pc of ander apparaat heeft dat per se een bekabelde internetverbinding nodig heeft, dan is het het beste om de router bij die persoon in huis te plaatsen. Hebben beide een bekabelde verbinding nodig, dat wordt het ingewikkelder om samen een abonnement te delen. Het is verstandig om het abonnement op naam te zetten van degene die de router in huis heeft, anders kan je als ‘bezitter’ van de router de ander die de betaling moet afdragen aan de internet provider benadelen door de router en de verbinding te manipuleren. De ander maakt dan maandelijks de helft van de abonnementskosten (op tijd!) over naar de ander. Gaat de bezitter van de router klooien met de internetverbinding en de ander buitensluiten, dan kan de laatste gewoon stoppen met betalen.
 
Maak goede afspraken
Natuurlijk is het belangrijk om aanvullende goede afspraken te maken wanneer je een internetabonnement gaat delen met je buren. Ten eerste is het van belang dat je afspreekt dat het wachtwoord van de wifi alleen gedeeld wordt met vrienden en familie die op bezoek komen en niet met andere buren in de nabije omgeving. Zo voorkom je dat anderen in de buurt gratis gaan meeprofiteren van je verbinden en hem extra gaan belasten. Verder is het handig dat buur die de router niet in huis heeft staan een sleutel van de ander krijgt zodat eventuele internetproblemen bij afwezigheid van de bezitter van de router snel opgelost kunnen worden. Anders is het natuurlijk erg vervelend voor de ander.

Wees voorbereid op verandering
De overeenkomst om met je buren een internetabonnement te delen is erg handig en voordelig, maar houdt er rekening mee dat er verandering in de situatie kan komen. Je buren kunnen bijvoorbeeld verhuizen, of je kunt ruzie krijgen. Zorg daarom voor een ‘plan b’. Probeer waar mogelijk afspraken te maken dat men in ieder geval gedurende de looptijd van het initiële contract met de internet provider niet verhuist, want dan komt een van de twee met een onnodig duur internetabonnement te zitten.
 
Het is zeker het overwegen waard om een internetabonnement te gaan delen met je buren als je nu al merkt dat het bereik van je router voldoende is voor beide woningen. Maar denk het wel goed uit en maak goede afspraken, zodat een goed idee niet uitloopt in een fiasco.