Hermans roept premier op over asielaanpak: 'Mark schiet op'

3 June 2023, 18:47 uur
Landelijk
mainImage
ANP

VVD-fractievoorzitter Sophie Hermans heeft tijdens het VVD-congres premier en VVD-leider Mark Rutte opgeroepen haast te maken met een pakket aan maatregelen om de asielinstroom in te perken. "Mark, schiet op." Ze vindt dat het kabinet pas op vakantie kan, als dat pakket er ligt. Onder meer gemeenten en het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) moeten snel perspectief krijgen, vindt Hermans.

Tijdens een plenair Kamerdebat over de uitslag van de Provinciale Statenverkiezingen had Hermans gezegd dat ze het nog een keer vriendelijk aan het kabinet zou vragen, om maatregelen te nemen om de asielinstroom naar beneden te brengen. Dat had Rutte beloofd tijdens het vorige VVD-congres van november. Geduld is belangrijk, zei Hermans, maar "dat is niet eindeloos".

Onorthodoxe maatregelen zijn nodig, benadrukte Hermans, "maar wel binnen bestaande verdragen". Daarmee liet ze indirect weten de oproep van VVD-coryfee Henk Kamp onacceptabel te vinden. Kamp zei eerder deze week dat Nederland desnoods het Vluchtelingenverdrag en het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM) moet opzeggen, omdat de asielinstroom onhoudbaar is.

Op vragen van kritische VVD-leden wanneer het moment voor de fractie is bereikt uit het kabinet te stappen vanwege onvoldoende maatregelen om de asielinstroom te beperken, zei Hermans dat uit een kabinet stappen "geen doel op zich is". Als "we geen perspectief zien, stappen we eruit", zei Hermans. Daarover wordt wel binnen de fractie een afweging gemaakt. "Maar opstappen is niet de oplossing en geen doel op zich."

Hermans benadrukte dat de VVD "in de kern" niet tegen de spreidingswet is. "Maar die wet is niet de oplossing van het probleem." Dit jaar verwacht het kabinet dat er 70.000 asielzoekers naar Nederland komen. "Dat kan onze samenleving niet aan", zei de VVD-fractievoorzitter.

Met de spreidingswet, van VVD-staatssecretaris Eric van der Burg (Asielzaken), wil het kabinet asielzoekers eerlijk en evenredig verdelen. De Tweede en Eerste Kamer moeten het wetsvoorstel nog behandelen.


Door: ANP