Hartpatiënten krijgen te vaak inwendige defibrillator

2 February 2023, 08:42 uur
Landelijk
mainImage

Cardiologen in Nederland plaatsen bij veel te veel patiënten inwendige defibrillatoren, apparaatjes die het hart een schok geven bij een ritmestoornis. In liefst een op de vijf gevallen draagt een zogeheten icd niets bij aan de overlevingskans van een patiënt, terwijl er wel een risico is op complicaties.

Dat stelt volgens de Volkskrant het Zorginstituut, de instantie die bepaalt wat er in het basispakket van de zorgverzekering thuishoort, donderdag in een 'verbetersignalement'. In Nederland krijgen elk jaar 6000 patiënten een icd, 1200 daarvan zouden overbodig zijn. Plaatsen cardiologen die niet, dan scheelt dat elk jaar 20 miljoen euro aan zorgkosten.

Het verbetersignalement is het resultaat van een verhitte discussie van enkele jaren tussen cardiologen, patiëntenverenigingen en het Zorginstituut. Maar nog altijd, zegt Cor Allaart, hoogleraar cardiologie aan het Amsterdam UMC en medeopsteller van belangrijke cardiologie-richtlijnen, "is er een verschil van inzicht tussen wat het Zorginstituut goede zorg vindt en wat cardiologen goede zorg vinden".


Door: ANP