Gekkekoeienziekte op boerenbedrijf in Zuid-Holland aangetroffen

1 February 2023, 13:56 uur
Landelijk
mainImage
ANP

Op een boerderij in Nederland is bij een dode koe de gekkekoeienziekte BSE aangetroffen, meldt het ministerie van Landbouw. Het is nog niet bekend om welke variant van de ziekte het gaat. De boerderij is na de vondst door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) geblokkeerd. Mensen die vlees van een koe met BSE eten, kunnen daardoor de ziekte van Creutzfeldt-Jakob krijgen. Door die ziekte sterven hersencellen in hoog tempo af.

Het ministerie wil niet zeggen waar de boerderij ligt. In 2011 werd voor het laatst de zogeheten 'atypische variant' aangetroffen, die spontaan kan ontstaan door ouderdom van koeien. De 'klassieke' variant ontstaat door voer besmet met dierlijke eiwitten. Dit leidt tot de ziekte BSE (boviene spongiforme encefalopathie), ook wel gekkekoeienziekte genoemd. Besmette koeien zonderen zich af van de kudde en vertonen na verloop van tijd agressief gedrag.

Sinds 1997 zijn er 88 gevallen van de klassieke variant aangetroffen bij koeien in Nederland. Drie mensen overleden in Nederland aan de ziekte van Creutzfeldt-Jakob. Vooral mensen rond de dertig jaar oud worden getroffen door de ziekte. Eenmaal besmet is er weinig tegen te doen. Patiënten ervaren zware pijn door aantasting van het zenuwstelsel.

Bron- en contactonderzoek

De NVWA voert nu bron- en contactonderzoek uit. De kans is "aanwezig" dat ook andere koeien hetzelfde voer hebben gegeten, aldus het ministerie. Wageningen BioVeterinary Research (WBVR) onderzoekt om welke variant het gaat.

In de jaren negentig ontstond een epidemie van de ziekte, die in Nederland in 2002 het hoogtepunt bereikte. De Europese Unie stelde dat de epidemie in 2006 op zijn retour was.


Door: ANP