Expert bij zaak-De Mos: minimale regels donaties lokale partijen

24 January 2023, 17:53 uur
Landelijk
mainImage
ANP

Lokale partijen hebben momenteel nauwelijks regels waar ze aan moeten voldoen als ze geld krijgen van donateurs. "Qua donaties is niets gereguleerd. Alles kan. Qua hoogte is er geen plafond." Dat zegt Gerrit Voerman, directeur van het Documentatiecentrum Nederlandse Politieke Partijen (DNPP) aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij sprak dinsdag als getuige-deskundige in het proces tegen de Haagse oud-wethouders Richard de Mos en Rachid Guernaoui en enkele anderen. Zij worden verdacht van corruptie.

Volgens Voerman hoeven lokale partijen momenteel alleen een openbaar giftenreglement te hebben. Bij veel partijen is de tekst daarvan echter niet te vinden. Dat geldt ook voor Hart voor Den Haag, de partij van De Mos en Guernaoui. Voerman: "Het is een vage bepaling, partijen kunnen zelf hun eigen voorschriften formuleren. Het reglement moet openbaar zijn, maar daarin kun je opnemen dat giften niet openbaar zijn. Het heeft geen enkele reële werking. De tekst is nietszeggend." Een nieuwe wet moet zorgen voor strengere regels, maar die is nog in de maak.

De Mos en Guernaoui waren van 2018 tot 2019 wethouder in Den Haag. In die periode zouden ze bevriende ondernemers hebben geholpen, in ruil voor donaties aan de partij. Zo zouden ze twee broers hebben geholpen aan een vergunning om hun zalencentrum 's nachts open te houden.

De Mos en Guernaoui zeggen dat ze niets verkeerd hebben gedaan, net als vijf ondernemers en een oud-raadslid die ook terechtstaan. Het Openbaar Ministerie verwacht volgende week dinsdag, uiterlijk woensdag de strafeisen uit te spreken.

 


Door: ANP