Meer dan 40 procent van alle Nederlandse huishoudens heeft een variabel energietarief dat jaarlijks in januari en juli kan veranderen. Verschillende partijen verwachten dat per 1 januari 2022 de energiekosten voor een gemiddeld huishouden met 500 euro toenemen, dat is nog een voorzichtige schatting. Uit onderzoek blijkt dat de energiekosten per 1 januari met zo’n 800 euro kunnen stijgen. Dit is een reden voor veel Nederlanders om hun huidige energiecontract nog eens goed onder de loep te nemen.
Sinds het afbouwen van de gaswinning in Groningen is een belangrijke energievoorziening in Nederland weggevallen. Hiermee is Nederland voor energie afhankelijker geworden van gas uit het buitenland. Daarnaast is er een toenemende vraag naar gas in Azië vanwege de (toenemende) droogte daar. Doorgaans wordt in Azië een hogere prijs voor gas geboden dan in Europa. Meer dan de helft van het beschikbare gas wordt naar landen buiten Europa geëxporteerd.
Een ander belangrijk gegeven is dat er het afgelopen jaar een strenge winter én koude lente is geweest. Door massaal thuis te werken is er daarnaast veel gas verbruikt. Hierdoor liggen de gasvoorraden lager dan in het verleden. Tegelijkertijd hebben energieleveranciers minder gas ingekocht vanwege de hoge prijs. Kortom: er is nu schaarste omdat vraag en aanbod niet op elkaar aansluiten.
Door: ANP