Gouds Dagblad | De Jonge: zorgen over versloffen gedrag na versoepelingen
mainImage

De Jonge: zorgen over versloffen gedrag na versoepelingen

Zorgminister Hugo de Jonge.
4 mei 2021, 18:48 uur
Landelijk, IJsselmondeNieuws, NieuwsopBeeld

Zorgminister Hugo de Jonge waarschuwt dat "de eerste voorzichtige versoepelingen" ertoe leiden dat mensen het niet meer zo nauw nemen met de coronamaatregelen. Daardoor duurt het volgens hem veel langer voordat het aantal coronapatiënten in ziekenhuizen daalt. "We moeten eerst een daling zien en als we die willen bewerkstelligen zullen we ervoor moeten zorgen dat ons gedrag niet gaat versloffen", zei De Jonge dinsdag in Sittard, waar hij een bezoek bracht aan het Zuyderland-ziekenhuis.

De minister zei dat het nog "helemaal niet goed gaat. We raken wel over de piek in de ziekenhuizen heen, maar ze liggen nu nog hartstikke vol". Hij wees daarbij op de ruim 170.000 besmettelijke personen in Nederland. De kans dat je iemand tegen het lijf loopt die ziek is, is volgens De Jonge "fors aanwezig. Daarom moeten we voorzichtig zijn". Wat hij zag op Koningsdag en in de volle winkelstraten hoort daar niet bij. "Versoepelen is versloffen aan het worden en het risico daarvan is dat het langer duurt voordat we terug kunnen gaan naar het oude normaal."

De Jonge ontving vorige maand een brandbrief van het Zuyderland-ziekenhuis over het vaccinatiebeleid. Dat ging niet snel genoeg, vond het ziekenhuis. Hij heeft aan de medici toegelicht dat de snelheid van de inentingen niet is afgenomen doordat werd besloten om het AstraZeneca-vaccin alleen toe te dienen aan mensen tussen de 60 en 64 jaar.


Door: ANP | Foto: ANP