D66 wil dat het Outbreak Management Team (OMT) deze zomer elke week een advies uitbrengt over de ontwikkelingen met het coronavirus. Op die manier kan het demissionaire kabinet snel ingrijpen als het nodig is en het coronabeleid bijsturen, zegt onder anderen D66-Kamerlid Jan Paternotte.
De Tweede Kamer is woensdag van reces teruggekomen om te bespreken wat er mis is gegaan nu het aantal besmettingen explosief is gestegen sinds eind juni de meeste coronamaatregelen werden afgeschaft. Dat komt vooral door het oprukken van de besmettelijkere Delta-variant van het virus. Vooral veel jongeren raakten besmet, onder meer tijdens het uitgaan. Het systeem van de toegangstesten werkte niet goed; ook werd ermee gesjoemeld en is er aan de deur niet altijd goed gecontroleerd.
De Tweede Kamer baalt van de onverwacht grote stijging. VVD-Kamerlid Aukje de Vries zegt dat het beter was, met de kennis van nu, om de versoepelingen meer gefaseerd door te voeren. Ze vindt het goed dat het kabinet eerder deze week excuses heeft gemaakt. Ook prijst ze de extra steun voor ondernemers die opnieuw hard worden getroffen door de maatregelen.
Paternotte spreekt van "een forse misrekening". Hij hoopt dat de nieuwe inperkingen voldoende zijn. Hij vraagt zich af de Kamer niet had moeten ingrijpen, maar wijst er tegelijk op dat zorgminister Hugo de Jonge de Kamer geruststelde met zijn antwoorden. De PvdA vindt dat het kabinet de risico's heeft genegeerd.
PVV-leider Geert Wilders stelt dat het kabinet "heeft geblunderd". Ook noemt hij het "bijna crimineel" dat er amper aandacht is geweest voor het belang van een goede ventilatie.
Joba van den Berg van het CDA vindt dat de opleving van het virus niet alleen op het conto geschreven mag worden van het kabinetsbeleid. Het OMT had de enorme groei niet voorzien en ook de Tweede Kamer zelf is volgens haar "te optimistisch geweest". "Wij zijn hier collectief verantwoordelijk voor." Ook de VVD kon zich daar in vinden.
Door: ANP