D66 wil 2 miljard vrijmaken voor middeninkomens in begroting

18 September 2023, 09:17 uur
Landelijk
mainImage
ANP

D66 wil dat in de begroting van volgend jaar 2 miljard euro wordt vrijgemaakt voor steun aan middeninkomens. Dat is de inzet van de partij bij de Algemene Politieke Beschouwingen deze week waar de Tweede Kamer de plannen bespreekt die het demissionaire kabinet op Prinsjesdag presenteert.

De partij wil een miljard steken in een hogere arbeidskorting voor middeninkomens. Verder wil ze de energierekening verlagen en huishoudens compenseren voor de gestegen kosten voor de kinderopvang. Het moet een gezin met twee werkende ouders met twee kinderen op de kinderopvang volgens D66 jaarlijks 500 tot 800 euro netto extra opleveren.

De plannen wil D66 betalen door fossiele subsidies sneller af te bouwen en de dividendbelasting te verhogen. Verder gaan grote vermogens meer belasting betalen en gaat het toptarief voor inkomen uit aanmerkelijk belang in bedrijven omhoog.

Eind vorige week meldden GroenLinks-PvdA en ChristenUnie de begroting van 2024 ook al voor 2,3 miljard te willen verbouwen. Zij willen onder meer het minimumloon verhogen en geld stoppen in het openbaar vervoer. Deze partijen willen onder meer de bankenbelasting verhogen om hun wensen te betalen.

 


Door: ANP