COC: regering moet decennia van homodiscriminatie erkennen

25 May 2021, 13:37 uur
Landelijk
mainImage

COC Nederland roept de regering op om het leed te erkennen dat het gevolg is van decennia van discriminatie van lesbische, homoseksuele en biseksuele mensen door de Nederlandse overheid. De belangenorganisatie wil met de overheid in gesprek over genoegdoening voor de mensen die onder de discriminatie hebben geleden. Daarmee reageert COC op een rapport van het Verwey-Jonker Instituut dat dinsdag wordt aangeboden aan demissionair minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken).

Het instituut deed op verzoek van twee ministeries onderzoek in de archieven van zes gemeenten, drie ministeries, vier centrale personeelsdiensten en de binnenlandse veiligheidsdienst over de periode 1945 tot 1971. Daaruit kwam naar voren dat er in die tijd een enorme afwijzing was van "alles wat niet de keurige heteronorm was". Zo had iedereen die voldeed aan die norm een voorsprong, en leefden er veel vooroordelen over homo's en lesbiennes. Ook was de Rijksoverheid bang dat homo's chantabel waren vanwege hun meestal geheimgehouden seksuele voorkeur en gemeenten wilden homo's niet met kinderen laten werken.

In plaats van tegenkracht te bieden, deed de Nederlandse overheid daar nog een schep bovenop, zegt COC Nederland. Dat gebeurde bijvoorbeeld met het discriminerende strafwetsartikel 248bis. Dat bepaalde tot 1971 dat voor homoseksuele contacten een hogere minimumleeftijd gold dan voor heteroseksuele contacten. Ruim 2500 mensen werden op grond van het artikel veroordeeld.

Ook hield de politie tot in de jaren zeventig cartotheken bij: kaartensystemen waarin naast criminelen ook homoseksuelen werden geregistreerd. Die informatie werd bij sollicitaties vrij aan overheidsinstellingen verstrekt. Er was geen veroordeling nodig om in het systeem terecht te komen, een signaal van een buur of een ver familielid was genoeg, aldus COC.

"Mensen hebben soms een leven lang moeten zwijgen over wie ze werkelijk zijn om hun baan maar te kunnen behouden. Over dat leed heeft de overheid vervolgens decennialang gezwegen", aldus COC-voorzitter Astrid Oosenbrug. "Het is nu tijd dat de regering dit stilzwijgen doorbreekt, het leed en de fouten uit het verleden erkent en excuses maakt. Op die manier kunnen we deze trieste periode uit de geschiedenis op een waardige manier afsluiten."


Door: ANP