COA ziet geen andere oplossing dan asielopvang op schepen

20 November 2023, 09:11 uur
Landelijk
mainImage
Nieuws op Beeld

Ze kosten klauwen met geld, maar volgens het landelijke opvangorgaan voor asielzoekers (COA) zijn ze broodnodig voor de opvang van asielzoekers: schepen. Om de komende jaren verzekerd te zijn van drijvende opvangplekken is het COA bereid tot 750 miljoen euro uit te trekken voor de huur van vaartuigen. Dat blijkt volgens Trouw uit een aankondiging van een aanbesteding die het COA heeft gepubliceerd.

Het COA bevestigt bij monde van bestuursvoorzitter Milo Schoenmaker dat het de komende jaren nog inzet op tijdelijke noodopvang op schepen. Dit ondanks de mogelijke komst van de spreidingswet, waarmee gemeenten een wettelijke taak krijgen om asielzoekers op te vangen. Die wet wordt behandeld door de Eerste Kamer.

"We denken dat we voorlopig nog aangewezen zijn op dit soort noodlocaties", zegt Schoenmaker. Volgens de COA-voorzitter hebben schepen één groot nadeel: ze zijn behoorlijk duur. "Vooropgesteld, dit is niet onze gedroomde keuze. De vele euro's die we besteden aan schepen, investeren we liever in vaste locaties op de wal. Het aankopen van grond en neerzetten of verbouwen van een pand is op de lange termijn altijd goedkoper dan deze tijdelijke oplossing. Die boodschap blijf ik delen met gemeenten."


Door: ANP