'Chaos' asiel is veroorzaakt door VVD, zegt EU-lijsttrekker NSC

7 April 2024, 10:19 uur
Landelijk
mainImage
ANP
Dirk Gotink, de lijsttrekker van NSC.

Dirk Gotink, de lijsttrekker van NSC voor de Europese verkiezingen, haalt hard uit naar de VVD. De "chaos" met asiel is volgens hem "de erfenis na veertien jaar VVD-leiderschap". Hij pleitte tijdens het eerste congres van de partij in Breda voor strenge Europese regels om te zorgen dat minder migranten deze kant op komen. Maar Gotink wil er ook rekening mee houden dat dit niet werkt. Dan moet het mogelijk zijn om "scherper op onze eigen grens" te letten.

Dat laatste is in de Europese Unie een gevoelig onderwerp. Nederland zit in de Schengenzone waarbinnen zonder grenscontroles gereisd kan worden. Toch hebben diverse lidstaten, zoals Oostenrijk en Tsjechië, in het verleden grenscontroles gehad, omdat ze controle wilden houden op migratie.

"Grensbewaking kan, onder bepaalde voorwaarden", zei Gotink later. "Het zou toch van de gekke zijn als dat niet mogelijk zou zijn."

Laatste redmiddel

Toch ziet de Europese lijsttrekker dit als een laatste redmiddel. "Het doel zou moeten zijn: grip krijgen op de buitengrens, de Middellandse Zee, de Balkan. Daar snel een onderscheid maken tussen mensen. Mensen beschermen die bescherming verdienen. Mensen terugsturen die geen beschermde status kunnen krijgen in Europa."

Het is evenwel de vraag of de maatregelen die hiervoor moeten zorgen ook daadwerkelijk effect hebben, zei Gotink. Hij merkt op dat dit ook afhangt van de politieke situatie in landen als Italië - waar veel migranten aankomen - en hoe afspraken met landen buiten Europa uitpakken.

Migratieregels

NSC onderhandelt nu met VVD, PVV en BBB over een mogelijk kabinet. De vier partijen zijn allen voorstander van strengere migratieregels. Dat onderwerp was ook een van de belangrijkste verkiezingsthema's in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen.

"Waarom zet ik zo scherp in?" zei Gotink over de toon die hij richting de VVD aanslaat over migratie. "Omdat het de bijl aan de wortel is van het vertrouwen in de politiek." Hij vindt het "volstrekte klets" dat de VVD in campagnes inzet op "law and order", terwijl de liberalen volgens de NSC'er niet leveren op dat onderwerp. Ook in het Europees Parlement heeft de VVD te vaak met linkse meerderheden meegestemd, vindt Gotink.
 

 


Door: ANP