"Ik zie mensen wel bizarder dingen doen en sommige mensen halen er extreem veel voldoening uit om mee te doen aan dit soort dingen." Dat zegt Harald Jørstad, sportcardioloog in het Amsterdam UMC naar aanleiding van het programma De Dansmarathon, waarbij deelnemers 50 uur achter elkaar moesten proberen te dansen in de race naar de hoofdprijs van 100.000 euro. Jørstad doet ook onderzoek naar mensen die voor de eerste keer een marathon lopen.
Op het programma dat vanaf donderdagavond op SBS6 werd uitgezonden is van verschillende kanten kritiek geuit. Te zien was dat sommige kandidaten waren uitgedroogd. Ook viel een aantal deelnemers flauw en werden mensen weggereden op een brancard. Presentatrice Wendy van Dijk was te zien terwijl ze een huilende deelneemster aanspoorde vooral door te bewegen: "Hou vol, je kunt het."
Op Twitter uitten mensen hun zorgen over de toestand van de laatste deelnemers en vroegen zich af of het wel verantwoord was. "Als psychiatrisch verpleegkundige ben ik misschien de zeur, maar naast dat de hartslagmeters etc. bijgehouden worden maak ik mij toch echt druk om hoe sommige dansers erbij staan. Neigt naar onder andere psychotische trekken door ernstige vermoeidheid", schreef iemand op Twitter. Een ander: "Er staan mensen dansend in slaap te vallen, mensen dansen huilend, dansen dwars door blessures heen, iemand is net omgevallen. Dit is toch niet verantwoord? Ik vind dit echt heftig om te zien."
Jørstad: "Hiermee behaal je geen gezondheidswinst en je moet best wel fit zijn om dit te kunnen. Als je dat niet bent, moet je dit avontuur niet aangaan. Maar mensen doen gekkere dingen: hardloopwedstrijden van 24 uur door de woestijn met hele hoge temperaturen bijvoorbeeld. We moeten dit zien als een vrij extreem sportevenement, niet als een entertainmentprogramma." De cardioloog zegt zich te kunnen voorstellen dat je je rot voelt na 50 uur dansen en niet slapen, "maar we zitten allemaal anders in elkaar en met een goede begeleiding dan denk ik: 'ja, dan kan het'. Maar heel concreet: ik zou deze mensen niet alleen naar huis laten rijden en iemand met een hartaandoening zou ik niet aanraden mee te doen."
Een woordvoerster van Talpa liet zaterdag weten dat er constant een team van dokters, fysiotherapeuten en EHBO'ers paraat stond "om ervoor te zorgen dat de danskoppels op een veilige manier kunnen dansen", aldus de zegsvrouw. De deelnemende duo's werden onder meer in de gaten door middel van hartslagmeters die zij om hun pols droegen. Zondag liet Talpa weten met een goed gevoel terug te kijken op het programma. De woordvoerster wilde niet specifiek ingaan op de kritiek.
De koppels gingen ook de dansvloer op voor een goed doel, in dit geval het Longfonds. Die organisatie liet zondag in een schriftelijke reactie weten: "We zijn heel blij met alle aandacht voor mensen met een longziekte en voor de mini-long in het bijzonder. De Dansmarathon was tot het laatste moment enorm spannend. We hebben alle vertrouwen in het uitgebreide en professionele medische team dat alle deelnemers voor, tijdens en na het evenement begeleidt. We hebben van hen begrepen dat de gezondheid van de deelnemers geen moment in gevaar is geweest."
Het programma werd aanvankelijk mager bekeken. De aftrap van De Dansmarathon trok donderdagavond 265.000 kijkers. Vrijdagmiddag keken gemiddeld 150.000 mensen, zaterdagmiddag meer dan 200.000. Op het dieptepunt, in de nacht van vrijdag op zaterdag, zaten 4000 mensen voor de buis. De ontknoping op zaterdagavond werd volgens Stichting KijkOnderzoek door 1.028.000 mensen gevolgd, zij zagen hoe Tawatha en Jermaine uiteindelijk als winnaar uit de bus kwamen. Zij hadden van alle overgebleven dansparen in die 50 uur tijd de minste pauze genomen, slechts 35 minuten.
Door: ANP