De regio Noord- en Midden-Limburg ligt niet meer aan de grens met Duitsland, maar midden in Europa. Dat zei voorzitter Antoin Scholten van de Veiligheidsregio Limburg-Noord naar aanleiding van de "hartverwarmende en spontane hulp" vanuit de Duitse buurgemeenten bij het bestrijden van de wateroverlast in Limburg.
"We hebben geen beroep op ze gedaan", zei Scholten, die burgemeester is van Venlo. "Dat durfden we niet wegens de situatie in Duitsland." In Duitsland zijn inmiddels meer dan honderd mensen om het leven gekomen door de hevige regenbuien en de daarop volgende wateroverlast en aardverschuivingen.
"Mensen denken dat we tegen de grens aangeplakt zitten. Op kaarten zie je een dikke lijn tussen Nederland en Duitsland. Je ziet nu dat we echt in Europa wonen en hulp wordt aangeboden en geaccepteerd."
Zo hielp de brandweer uit het Duitse Brüggen mee met het opwerpen van een nooddijk in Beesel. De Duitse gemeenten Straelen en Nettetal boden ook hulp aan, met de levering van pompen, materieel en manschappen. Ook boden de Duitsers aan evacués tijdelijk te huisvesten.
Cora van Nieuwenhuizen
Demissionair minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) brengt zaterdag een bezoek aan het door overstromingen getroffen Limburg. Ze krijgt een rondleiding in een natuurgebied boven Venlo, waar water naartoe kan stromen om de stand in de Maas te laten zakken.
Naarmate het waterpeil in de Maas stijgt, stroomt er steeds meer water Maaspark Ooijen-Wanssum in. Op die manier kan het waterpeil in de rivier tot 35 centimeter dalen. Het natuurgebied ligt een half uur van Venlo, een van de steden die de afgelopen dagen zwaar werd getroffen door het extreme weer. Veel mensen werden uit de Noord-Limburgse stad geëvacueerd.
Door: ANP