Bijna elke dag verdwijnt er een kind uit de asielopvang

26 May 2023, 09:25 uur
Landelijk
mainImage
ANP

360 alleenstaande minderjarige vluchtelingen zijn sinds januari vorig jaar verdwenen uit Nederlandse opvangcentra, meldt het AD. Veruit de meeste kinderen verdwenen uit aanmeldcentrum Ter Apel, 237 in totaal.

Volgens gegevens van het COA zochten vorig jaar 4449 alleenstaande vluchtelingenkinderen asiel in Nederland. Zij moeten zich eerst melden bij de immigratiedienst in Ter Apel waarna ze worden verspreid over asielzoekerscentra. Althans, dat is de bedoeling, want veel van deze kinderen komen nooit op de beoogde locatie aan, blijkt uit de vermissingscijfers. Die werden opgevraagd door deze redactie in samenwerking met journalistencollectief Lost in Europe en Argos. In Ter Apel was vorig jaar sprake van ernstige schendingen van kinderrechten, rapporteerde de Kinderombudsman.

Er is veel onduidelijkheid over het lot van deze vluchtelingen. Een deel kiest ervoor om zelf naar familie elders in Europa te reizen. Een ander deel belandt in het criminele circuit of in de prostitutie, blijkt uit vertrouwelijke meldingen van mensenhandel vanuit het COA aan het Expertisecentrum Mensenhandel en Mensensmokkel. Uit deze meldingen - in handen van Lost in Europe - blijkt dat in het verleden door dorpsbewoners is aangeven dat er "regelmatig donkere meisjes en jongens door zowel Duitse als Nederlandse (oudere) mannen worden opgepikt net buiten het azc."

 


Door: ANP