Bewindslieden sneren over excuusbriefje van Plasterk aan Omtzigt

17 May 2024, 11:29 uur
Landelijk
mainImage
ANP

Verschillende bewindslieden sneren over de excuses die Ronald Plasterk via een ingezonden brief in De Telegraaf maakte aan NSC-leider Pieter Omtzigt. Plasterk is volgens ingewijden in het vizier van PVV-leider Geert Wilders om premier te worden. Maar zijn voordracht laat op zich wachten, omdat Omtzigt twijfels heeft over zijn kandidatuur, zo schreef NRC donderdag.

Demissionair financiënminister Steven van Weyenberg vond de brief "wel interessant", zei hij voorafgaand aan de wekelijkse ministerraad. "Ik begrijp dat je inmiddels sollicitatiebrieven in De Telegraaf moet zetten. Als dat, jongens, de nieuwe bestuurscultuur is, dan zijn we denk ik niet ver opgeschoten", aldus de D66-minister.

Zijn partijleider en klimaatminister Rob Jetten noemt de gang van zaken "gênant. Zo'n openlijke bedelbrief slash sollicitatie voor het premierschap. Als we op deze manier een kabinet gaan samenstellen, dan ben ik heel benieuwd wat dat betekent voor de dynamiek van de komende tijd", aldus Jetten.

VVD-minister Micky Adriaansens van Economische Zaken noemt de excuusbrief "bijzonder". Haar partij stapt in een coalitie met PVV, NSC en BBB.


Door: ANP