De atalanta is de vlinder die het meest in Nederland voorkomt. Dat blijkt uit de jaarlijkse telling van de Vlinderstichting. De atalanta is meer dan 32.000 keer gezien, op de tweede plaats staat de dagpauwoog (ongeveer 21.000 keer), gevolgd door het klein koolwitje (zo'n 11.000 keer).
Er deden dit jaar zo'n 10.000 tot 15.000 mensen mee met de telling. "Circa 84 procent van de tellers heeft wel een atalanta gespot in zijn tuin", zegt een woordvoerster. Evenals vorig jaar duurde de telling drie weken. De eerste twee weken was het nog koud en nat en waren er nauwelijks vlinders te zien. Vooral de laatste week toen het warmer werd, verpopten veel rupsen en werd het opeens "een vlinderfeest", aldus de woordvoerster.
De atalanta (Vanessa atalanta) is een algemene trekvlinder die verspreid over het hele land wordt gezien. De vlinder is zwart met oranje strepen en witte vlekjes. Elk jaar vliegen volgens de stichting grote aantallen uit Zuid-Europa naar Nederland en brengen hier dan een of meerdere nieuwe generaties voort.
Het publiek kon waarnemingen in de tuin de afgelopen drie weken doorgeven op de website www.vlindermee.nl. De Vlinderstichting gebruikt de gegevens om de insecten beter te kunnen beschermen. Als een bepaalde soort lijkt af te nemen kan de stichting er met natuurbeheerders voor zorgen dat de leefgebieden van die soort betere bescherming krijgt.
De telling duurde voorheen slechts drie dagen, een lang weekend. De stichting maakte daar vorig jaar drie weken van. Dat moet een nauwkeuriger beeld van de vlinderstand in ons land opleveren. Door de grilligheid van het weer is dat volgens de stichting steeds moeilijker geworden.
Door: ANP