In Nederland sterven jaarlijks gemiddeld 39.000 45-plussers met diabetes. Dat meldt het Diabetes Fonds op basis van een studie door onderzoeksinstituut Nivel en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Het is volgens het fonds de eerste keer dat is gemeten hoeveel diabetici in Nederland overlijden. "Of je nu diabetes type 1 of type 2 hebt, de kans op overlijden is groter", concludeert het fonds.
De levensverwachting van mensen met diabetes hangt volgens de onderzoekers af van de mate waarin hun bloedglucose onder controle is én het optreden van complicaties, als hart- en vaatziekten en problemen met de nieren. Voor diabetici tussen de 45 en 70 jaar met diabetes type 2 is de kans op overlijden twee keer zo groot als voor anderen en voor mensen met type 1 zelfs vijf keer zo groot, zegt het fonds. "De levensverwachting van mensen van 45 jaar met type 1 is gemiddeld dertien jaar lager en voor type 2 gemiddeld vier jaar lager dan voor mensen zonder diabetes." Voor het onderzoek zijn gegevens tot en met 2019 gebruikt, dus van voor het losbarsten van de coronacrisis.
Er kampen nu bijna 1,2 miljoen Nederlanders met diabetes en dat loopt waarschijnlijk op tot ruim 1,4 miljoen in 2040, aldus een woordvoerster aan de vooravond van de collecteweek van 1 tot en met 6 november. Genoemde complicaties kunnen al steeds beter worden voorkomen en behandeld. Er is echter nog veel geld nodig voor lopende en toekomstige onderzoeken om de ziekte nog beter te kunnen bestrijden. Het fonds noemt de kunstalvleesklier en onderzoek naar poeptransplantatie als belangrijke ontwikkelingen om de patiënten beter te kunnen helpen. Ook meer onderzoek naar verdere invloed op het ziekteproces door de leefstijl is van belang.
Door: ANP