Een PAGO (Periodiek ArbeidsGezondheidskundig Onderzoek) is een gezondheidsonderzoek dat werknemers periodiek kunnen ondergaan. Het doel van een PAGO is om eventuele gezondheidsrisico's op de werkvloer te identificeren en deze op tijd aan te pakken. Een PAGO is niet wettelijk verplicht, maar kan wel verplicht worden gesteld in een cao of in het kader van de zorgplicht van de werkgever.
Wat houdt PAGO in?
PAGO is een medisch onderzoek dat gericht is op het beoordelen van de gezondheid van werknemers, met name op de aspecten waar zij risico's lopen in hun werk. Deze risico's kunnen eerder geïdentificeerd zijn in een Risico-Inventarisatie en -Evaluatie (RI&E). Een PAGO-onderzoek bestaat doorgaans uit een aantal onderdelen. Het begint met een intakegesprek waarin de gezondheidssituatie van de werknemer wordt besproken en eventuele klachten en risicofactoren worden geïdentificeerd. Vervolgens wordt er lichamelijk onderzoek verricht. Afhankelijk van de specifieke risico's op de werkvloer kan er ook aanvullend onderzoek worden verricht.
1. Vragenlijst
Aan het begin van het onderzoek wordt er een vragenlijst verstrekt die de medewerker thuis kan invullen. Voorafgaand aan het onderzoek bespreekt de bedrijfsarts deze vragenlijst met de medewerker. De vragenlijst kan zowel betrekking hebben op de gezondheid van de medewerker als op de werkomstandigheden en -omgeving.
2. Lichamelijk onderzoek
Tijdens het PAGO-onderzoek voert de bedrijfsarts een lichamelijk onderzoek uit waarbij hij zich richt op de specifieke gezondheidsrisico's die voortkomen uit het beroep van de medewerker. Hierbij wordt ook aandacht besteed aan de levensstijl van de medewerker, zoals voeding, beweging, roken en alcoholgebruik. De bedrijfsarts kan tevens vaststellen of er een verhoogd risico is op hart- en vaatziekten.
3. Biometrisch onderzoek
Tijdens het onderzoek worden verschillende metingen gedaan om de gezondheid van de medewerker te beoordelen. Hierbij wordt onder andere de Body Mass Index (BMI) berekend op basis van de lengte en het gewicht van de medewerker. Verder wordt ook de bloeddruk gemeten en worden de omvang van de heupen en taille in kaart gebracht.
4. Advisering
Na het onderzoek ontvangt de medewerker een rapport over zijn/haar gezondheid met een persoonlijk verbeterplan. Dit kan e-learnings, coaches of doorverwijzing naar specialisten omvatten en wordt digitaal of persoonlijk besproken.
Hoe vind je de juiste PAGO-partner?
Het vinden van de juiste PAGO-partner kan een uitdaging zijn, maar HR Navigator maakt het makkelijk en snel om een geschikte aanbieder te vinden die bij jouw organisatie past. HR Navigator heeft al meer dan 15.000 organisaties geholpen bij het vinden van een passende PAGO-aanbieder. Meer weten? Bekijk hier meer informatie over PAGO-onderzoeken en hoe HR Navigator je kan helpen om de juiste aanbieder te vinden.
Alles wat je moet weten over PAGO
12 April 2023, 17:58 uur
Landelijk
