1e scheurtjes bij #Ikdoenietmeermee

23 September 2020, 00:26 uur
Landelijk
mainImage
ANP
Tim Douwsma

Tim Douwsma, een van de BN’ers die maandagavond opriep om de coronaregels van de overheid niet meer te volgen, staat niet achter het gedachtengoed van Willem Engel, de man die de actie #Ikdoenietmeermee initieerde. Dat stelde de Friese acteur en presentator dinsdagavond in het programma OP1.

"Ik heb meegedaan aan de actie vanuit mijn eigen standpunt", aldus Douwsma. "Ik ben een bezorgde vader die kritische vragen heeft over het beleid." Eerder op de dag stelde de Friese artiest al dat de hashtag ongelukkig gekozen was. "Daar sta ik ook niet meer achter."

Douwsma stelde met zijn initiatief een vuist te willen maken tegen de polarisatie in Nederland. Hij wil met zijn deelname aan de actie vooral niet in de hoek van "die gekkies" worden gezet en beklemtoonde geen corona-ontkenner te zijn. "Maar er zijn 28 miljoen operaties uitgesteld en in Afrika ontstaat er hongersnood door de lockdown", aldus de acteur. "Er zijn heel veel artsen met een ander geluid dat ik niet hoor."

Oma knuffelen

Acteur Barry Atsma, die te gast was om te praten over hitserie Klem, vroeg zijn collega waarom hij geen hashtag #ikhebvragen of #ikhebtwijfels had gebruikt. "Jij hebt 150.000 volgers", aldus Atsma. "Stel, er zijn drie mensen die nu denken: fuck it, Tim zegt het, ik doe niet meer mee. Die gaan hun oma knuffelen en dan gaat het fout. Daar maak ik zorgen over. Je moet nadenken over de functie die je hebt als je zoveel volgers hebt."

Douwsma stelde vooral het debat over de coronamaatregelen te hebben willen aanwakkeren. Bij Jinek stelde mede-actievoerder Famke Louise ondertussen ook dat zij de oproep niet had bedoeld zoals zij hem had uitgesproken. De YouTube-ster, die eerder geld had gekregen om haar volgers op te roepen de coronaregels na te leven, beklemtoonde dat zij vooral meer medeleven van het kabinet wilde.

Waarom zij haar volgers dan toch had opgeroepen tot burgerlijke ongehoorzaamheid, kon Famke Louise niet zeggen.