Tegen twee mannen zijn woensdag in hoger beroep celstraffen tot twaalf jaar geëist voor betrokkenheid bij het neersteken van een advocaat in Zoetermeer. Zij werd in haar gezicht en hoofd gestoken en raakte daarbij levensgevaarlijk gewond. Het Openbaar Ministerie verdenkt de twee van betrokkenheid bij een poging tot moord.
De hoogste strafeis was voor de 23-jarige Yassine D., ook vanwege zijn flinke strafblad. Hij is onder meer eerder veroordeeld voor het doodschoppen van grensrechter Richard Nieuwenhuizen in 2012. Marwan I. (23) hoorde een celstraf van tien jaar eisen.
De advocaat had op 26 september 2017 op haar kantoor een afspraak met een potentiële cliënt. Na een kort gesprek over een echtscheiding werd zij met een stanleymes neergestoken. Zij heeft blijvende littekens en heeft het advocatenkantoor - dat ze samen met haar zus runde - moeten opgeven.
De aanleiding voor de steekpartij is nooit duidelijk geworden. Ook is nooit opgehelderd wie de steker en de opdrachtgever is. De twee verdachten, die met de steker en een chauffeur naar Zoetermeer waren gereisd, hebben daar nooit wat over willen vertellen. De chauffeur was eerder al vrijgesproken, volgens zowel het Openbaar Ministerie als de rechtbank wist hij niets van de steekpartij en bedreiging af.
I. verklaarde dat hij 1000 euro had gekregen om "iemand te bedreigen". Van wie hij dat geld had gekregen, zegt hij niet. Hij was meegereden naar Zoetermeer. Maar vlakbij het advocatenkantoor aangekomen, was hij weggegaan omdat hij bedacht dat daar iets niet goed zat. "Dom", zegt hij nu. "Ik was jong en dan maak je fouten, haal je kattenkwaad uit." De advocaat-generaal noemt zijn verhaal "weinig geloofwaardig".
D. ontkent iedere betrokkenheid. Volgens zijn advocaat is er geen bewijs voor D.'s betrokkenheid. Hij denkt dat het verleden van D. meespeelt in deze zaak en vindt dat hij vrijgesproken moet worden.
"Het hele dossier bestaat uit speculaties", beet D. de advocaat-generaal toe. Ook I. kon zijn gevoelens niet voor zich houden. "Ik begin mij te ergeren aan deze shit. Het is allemaal bullshit", zei hij tijdens het requisitoir. De advocaat-generaal ziet echter wel degelijk voldoende bewijs voor de betrokkenheid van de twee Amsterdammers, onder meer op basis van telefoongegevens en de verklaringen van I.
De rechtbank Den Haag had in juni 2019 D. en I. veroordeeld tot respectievelijk 8 jaar en 3 maanden en 8 jaar cel.
Het hof in Den Haag doet op 17 maart uitspraak.