Wat een avontuur hè, stembureaulid zijn

18 March 2021, 11:58 uur
Columns
mainImage

Column Hanny Schoonderwoerd |

Wat een avontuur hè, stembureaulid zijn

Gisteren was ik stembureaulid in Gouda. Bij ons geen types a la 'Hugo de Jong', die met verlopen paspoorten wilden stemmen. Van avonturen was dan ook geen sprake. Alles verliep op rolletjes en zo werd het gewoon een heel gezellige dag.

Paspoorten met gaten
Zo slecht voorbereid als Hugo de Jonge was, zo goed voorbereid waren alle stemmers die bij bureau Herpstraat hun stempas en ID lieten zien. Niets geen verlopen ID-kaarten. Hooguit iemand die het kentekenbewijs van zijn auto overhandigde in plaats van zijn rijbewijs. Maar dat was dan ook het enige. Wel opvallend trouwens dat ik vaak een nog dichte envelop met stempas overhandigd kreeg. Ik mag toch hopen dat deze mensen thuis wel hun andere post openen.

Jong geleerd...
Ik had de vroege shift. Om 7 uur was ik aanwezig op locatie Herpstraat in Gouda, waar je vanaf 7u30 kon stemmen. Er stonden al wat mensen te wachten. De hele ochtend ging het gestaag door. Ik vond het vooral erg gezellig. Vaders of moeders die hun kindje meenamen, zoals ik dat vroeger ook met mijn dochter deed. Mijn bureau zat in schoolgebouw, dus tijdens het speelkwartier kwamen de leerlingen op een afstandje even kijken hoe het eraan toe ging binnen.

Misschien zitten zij over tien, vijftien jaar wel achter de tafels stemlijsten uit te delen? Of gaan ze zelf de politiek in. Ik vond het in ieder geval leuk dat mijn dochter van negentien gisteren ook stembureaulid was in de Agnietenkapel.

Tellen
Om 21 uur konden we aan de slag. De bussen werden geleegd. Onze klus lag als een grote berg stembiljetten op ons te wachten. Om fouten te voorkomen en tijd te winnen hanteerden we de telmethode van Craft. Deze methode is pas een paar jaar geleden ontwikkeld. Het komt erop neer dat je een scheiding maakt tussen even (lijst 2, 4, 6 en verder) en oneven (lijst 1, 3, 5 en verder) lijsten.

Al bij de eerste schifting konden we zien dat er veel op lijst 1 (VVD) – legde ik op mijn stapel links – en veel op lijst 4 (D'66) - deze kwamen op de stapel rechts terecht – gestemd was op onze locatie.

Daarna konden we een scheiding maken tussen de even en oneven lijsten. Ik ging met een paar andere stembureauleden aan de slag met alle oneven lijsten. En dan zie je pas echt hoe er gestemd is. De stapel 1 (VVD) was flink, 3 (CDA) beduidend lager, maar vooral opvallend waren de nieuwkomers, vooral lijst 17 (Volt) deed het goed bij ons.

Als laatste richtten we ons op de individuele stapels en noteerden we op kandidaatsniveau de stemmen.

Even voor middernacht kon onze voorzitter met de biljetten richting Stadskantoor. Het tellen en hertellen was achter de rug. De lijsten waren kloppend en onze klus geklaard.

Aanrader
Ik heb een topdag gehad. Meer dan duizend stemmers namen de moeite om naar onze locatie te komen. Ook al zijn er mensen die op het biljet dertig vakjes rood maken of het biljet alleen gebruiken om 'Jezus leeft' door de krassen en er 'Jezus is dood' neer te zetten, het merendeel van de kiezers laat met hun stem serieus zien wat zíj willen voor ons land.

Dus op naar een mooie uitslag!