Waarom zou je je kostbare tijd verdoen aan lezen?

4 October 2020, 09:30 uur
Columns
mainImage

Column Hanny Schoonderwoerd |

Waarom zou je je kostbare tijd verdoen aan lezen?

Deze kop van een artikel in de Volkskrant lees ik vanochtend vroeg. Ik lig nog in bed en ben nog niet helemaal wakker. Ik graaf, nog voor ik het stuk lees, in mijn geheugen. Wat is eigenlijk mijn eerste herinnering aan lezen?

Die van de kinderbibliotheek in Oudewater komt bij me op. Elke zondag, na de kerkdienst van 11 uur was de bieb op het Heilig Leven open. Een in mijn ogen best wel strenge mevrouw stond dan achter de ‘toonbank’. Een schare kinderen, waar ik deel van uitmaakte, voor haar neus. Allemaal wilden we de boeken van de week ervoor inwisselen voor de nieuwe ‘Pinkeltje’, een ‘Mark en Mieke’ of, voor de oudere kinderen, ‘Kruistocht in spijkerbroek’. Als je twaalf was mocht je naar de ‘grote’ bibliotheek. Dat was wel een momentje!

Ik heb van jongs af aan met veel plezier uren, dagen, maanden en misschien zelfs wel jaren van mijn leven ‘verspilt’ aan lezen. Ik blijk een uitstervend soort te zijn, lees ik later in het artikel. Veel mensen zijn de lol in het lezen verloren. Met als gevolg een schrikbarende toename van laaggeletterdheid onder kinderen en volwassenen.

De voordelen van lezen, die in het artikel genoemd worden, onderschrijf ik natuurlijk. Maar vind je toch de lol niet terug, weet dan dat wetenschappelijk bewezen is dat zes minuten per dag lezen al stressverlagend werkt. Meer zelfs nog dan wandelen of naar muziek luisteren. En als je dertig minuten per dag leest, schijn je minder last van sombere gevoelens te hebben.

Hoe dan ook lijkt er voor iedere kwaal een boek te zijn. Thomas Blondeau (1978 - 2013) was een Vlaamse schrijver die leesadvies gaf. Op een boekenbeurs bouwde hij eens een spreekkamer en kon je hem raadplegen. Van liefdesverdriet tot eksterogen, hij wist er raad mee.

Eenmaal beneden loop ik naar mijn boekenkast en pak mijn eigen 'Boekenapotheek' *) eruit. Er staat bij de kwaal ‘de neiging hebben tot leven in plaats van lezen’ dat je zou kunnen zeggen dat boekloos leven betekent dat je maar één, beperkt, leven leidt, terwijl je mét boeken als het ware voor altijd kan leven. Zonder boeken raak je gemakkelijk de weg kwijt in het leven, en krimp je ineen tot iets kleins en nietigs en alledaags.

En wie wil dat nu? Dus hophop, op naar de bieb of de boekenwinkel!

*) De boekenapotheek – Ella Berthoud & Susan Elderkin. ISBN 978 90 5759 602 5. Het boek is moeilijk te verkrijgen, maar je mag het altijd van me lenen.

 

Zie ook: www.mijnverhaalinklaretaal.nl/blog/

Over Hanny Schoonderwoerd
Hanny Schoonderwoerd is schrijf- en loopbaancoach in Gouda. Daarnaast is zij uitgever (www.uitgeverijklaretaal.nl) en geeft zij schrijftrainingen.
Iedereen heeft een verhaal. Het ontdekken van dat verhaal, van dát wat iedereen uniek maakt en hen onderscheidt van de ander, is altijd een rode draad geweest in haar werk.