Vrijwilligersmarkt naar de zaterdag

19 May 2018, 09:30 uur
Columns
mainImage
Digitaal Dagblad
Afbeelding is niet meer beschikbaar

Column Beatrijs Lubbers |

Vrijwilligersmarkt naar de zaterdag

Iedere week een column schrijven over mijn nieuwe rol als raadslid leek me zo leuk en gelukkig staat het Gouds dagblad er voor open. De onderwerpen tollen door mijn hoofd, voor het eerst keuzestress bij het schrijven van een column.

Maar de vrijwilligersmarkt, daar word ik vrolijk van. Op een vrijdagmiddag het Huis van de Stad vol met marktkraampjes op de begane grond en op de tweede verdieping. Enthousiaste vrijwilligers en/of bestuursleden die proberen nieuwe vrijwilligers te krijgen. Geweldig toch al die actieve mensen die zich zo inzetten voor de stad bij elkaar.

De markt roept ook vragen bij me op. Waar ligt de grens van vrijwilligerswerk en betaald werk. En hoe voorkomen we dat mensen nog zwaarder belast en slechter beloond worden? En ook vragen over de effectiviteit van de markt. Er zijn toch nog veel meer vrijwilligersorganisaties in Gouda? Waarom staan die hier niet? Ik kan me niet voorstellen dat zij geen extra handjes kunnen gebruiken.

Maar erger nog is het kleine aantal bezoekers. Je zou willen dat er veel meer mensen een kijkje komen nemen en spontaan hun hart verpanden aan een van de organisaties.

De speelwinkel in de Raambuurt bijvoorbeeld zou ik graag wat vrijwilligers gunnen die fietsles willen geven aan Marokkaanse vrouwen. Van nabij heb ik meegemaakt hoe gelukkig een Marokkaanse kennis geworden is toen ze na 10 jaar wonen in Nederland had leren fietsen. Je kunt dan zoveel verder komen dan wanneer je alles te voet moet doen.

Dus stoere studenten of fanatieke sporters op een van de vele sportscholen: kom op: ga ook een uurtje fietsles geven, lekker rennen naast een fiets met een leerling erop.

Maar ook zou je willen dat meer Marokkaanse Gouwenaars vrijwilligerswerk gaan doen. Gezellig en nuttig voor contacten en begrip over en weer.

En die vrijwilligersmarkt? Een van de kraampjeshouders zei: waarom doen we dit niet gewoon op een zaterdag buiten achter de Waag bijvoorbeeld. Misschien kunnen daar wel meer kraampjes staan, maar in ieder geval komen er meer bezoekers langs. Vrijwilligersmarkt op zaterdag: samen met de bovengenoemde bedenkster van het idee die ook in de gemeenteraad zit, ga ik over dit onderwerp vragen stellen, dus wie weet..

Beatrijs Lubbers, fractievoorzitter Partij voor de Dieren