Gouds Dagblad | Voor het zingen de kerk uit, zegt Maurice de Hond
mainImage

Voor het zingen de kerk uit, zegt Maurice de Hond

21 mei 2020, 01:40 uur
Columns

Geen idee hoeveel keer Maurice de Hond zijn gympies naar de tv heeft gegooid toen hij deze week hoorde dat ook de kerken en moskeeën weer opengaan.

Zou zomaar tien keer achterelkaar geweest kunnen zijn. 

Vooral toen Kees van der Staaij met zijn uitgestreken smoel gelijk al met honderden tegelijk het halleluja wilde zingen.

Koorzangers als Van der Staaij, Tijs van den Brink, Andries Knevel en Arie Boomsma werken averechts op de anatomie van wetenschapper De Hond. Hij krijgt hoge bloeddruk van die mannen en gaat gooien.

Dinsdagavond zag hij ze als een wereldwonder aan één tafel. Het hele nest. Taskforce I van de EO. Psalmen op schoot. Thema: wanneer pompen we meerstemmig weer eens fullspead de aerosoles de kerken rond?

Laat dat nou precies de obsessie van Maurice de Hond zijn. Spreadevents.
Bruiloften, carnaval, après ski en kerkdiensten.   

Eigenlijk alle feest- en bidtenten waar de luchtventilatie geen contact heeft met de buitenwereld en een machientje en een roostertje de ademhaling recyclet. Nooit bij stil gestaan hoe goor dit eigenlijk allemaal is en hoe onverantwoordelijk we op deze manier met onze ouden van dagen in die pakhuizen zijn omgesprongen. Ook daar wordt gezongen.  

Sickbuildings noemt Maurice ze.
 
Moskeeën laat hij buiten beschouwing. Waarschijnlijk omdat hij niet weet of daar gezongen wordt. Nog waarschijnlijker dat hij denkt dat daar alleen één man aan het woord is die niet wenst te worden tegengesproken. Wie zijn adem inhoudt en luistert heeft niks te vrezen. Allah is niet achterlijk. 

Vaststaat in elk geval dat Maurice geen anderhalve metersamenleving nodig heeft om zeker te weten dat afgesloten ruimtes met daarin opgeborgen mensen de startups zijn geweest van het nieuwe mysterie. Zeker toen ze gingen zingen.

Hij heeft de oorsprongen van alle brandhaarden in Limburg, Brabant, Oudewater en Goeree Overflakkee minutieus onderzocht en op google alle internationale literatuur erop nageslagen, voor hem is er geen discussie meer mogelijk: in dat meerstemmige zingen zonder ventilatie, daar zit de bron van alle kwaad. Spreadevents. Een reproductiegetal van 10 bij het eerste couplet. Daarna moeten er nog veertig volgen. Succes.  

Je zal dus maar en van skiën houden, en van carnaval, en van de kerk, en van zingen en tot overmaat van ramp ook nog een leuke bruiloft in je agenda hebben staan.

Ik zou zeggen: ga lekker voetballen, doe een polonaise buiten op het veld, leer neuriën en wordt goddeloos zoals ik, scheelt in de wereld een hoop gezeik.  

Ik ben trouwens van een generatie die voor het zingen de kerk uit moest, dus ik heb me allang met de theorie van De Hond gesolidariseerd.