Say Cheese Gouda

28 August 2018, 15:10 uur
Columns
mainImage
Digitaal Dagblad
Afbeelding is niet meer beschikbaar

Column Theo Krins |

Say Cheese Gouda

Afgelopen weken heb ik met een deel van de familie genoten van een vakantie in de Dordogne (Fr.). In het gebied waar wij waren is - naast de mooie natuur - veel te zien uit de tijd van de prehistorie en (vroege) middeleeuwen. Het gaat daarbij om rotstekeningen, rotswoningen enzovoorts. Diverse bezienswaardigheden staan op de Unesco erfgoedlijst, wat onderstreept hoe bijzonder deze locaties zijn.

Meertalige informatie
Wat mij opviel was dat niet alle locaties investeren in meertalige informatie voor de toeristen. Veelal moest je het doen met summiere (schriftelijke) informatie en tijdens rondleidingen spreken de gidsen uitsluitend Frans. Hierdoor ging veel interessante informatie aan ons gezin (en anderen) voorbij.

Wat dat betreft kunnen de Fransen nog een slag maken en is het goed om te merken dat de Franse jongeren zich steeds meer bewust zijn van de noodzaak van meertaligheid en bij diverse bezienswaardigheden en attracties zich meertalig presenteren. Dat geeft hoopt voor de nabije toekomst!

Gouda
In Gouda zijn we ons veel beter bewust van het belang om ons meertalig te presenteren. Of je nu op de Kaasmarkt bent of bijvoorbeeld de St.-Janskerk bezoekt. Er wordt minimaal iets in het Engels verteld of je kunt een rondleiding in het Engels doen. In de St.-Janskerk bieden we bijvoorbeeld een audiotour in meerdere talen aan. Ook heeft de gemeente Gouda een meertalige website: www.welkomingouda.nl

Verbinding
Wat me verder opviel is dat via allerlei informatie soms de verbinding wordt gelegd tussen diverse bezienswaardigheden (vooral via verwijsborden op de weg), maar dat er ook locaties zijn waar dat geheel ontbreekt. Er is geen logica te ontdekken en je moet je maar via folders in rekken en gekochte boekjes (in Nederland) de mogelijkheden zien te ontdekken.

Combinatie tickets en gastenkaart
Combinatie tickets kwam ik niet tegen. Terwijl dit toch een mogelijkheid is om je als stad of omgeving te profileren. Gouda is op de goede weg (onder meer met een combinatieticket voor Museum GoudA en de St.-Janskerk). Maar het kan echt nog beter, zeker als er ook een gratis gastenkaart komt die gastenverblijven aan hun gasten kunnen verstrekken. Met zo'n kaart zijn diverse kortingen mogelijk. In de Dordogne kwamen we die niet tegen, maar er zijn andere landen waar dit succesvol wordt ingezet.

In Gouda heeft, naar aanleiding van mijn blog vorig jaar over de gastenkaart, het Best Western Hotel belangstelling getoond voor dit idee. SOG (Samenwerkende Ondernemersverenigingen Gouda) is echter zelf ook met een dergelijk initiatief bezig.

Het lijkt me goed om de verschillende ideeën met elkaar te verenigingen, zodat er een uiteindelijk een breed gedragen initiatief in Gouda wordt gelanceerd, waarbij we de gasten - mede door een gastenkaart - meerdaags aan onze stad kunnen binden. Samen met collega Anna van Popering zal ik me de komende tijd met dit onderwerp gaan bezighouden.

In het verre verleden gebruikten we sluizen om schippers te verplichten om in onze stad enige dagen te verblijven, laten we het nu op een positieve manier doen :-).

Zie ook www.theokrins.blogspot.nl

Theo Krins is fractievoorzitter van de ChristenUnie in Gouda en werkzaam als manager vermogensadvies bij verzekeringsmaatschappij Scildon, het voormalige Legal & General.