Roze Zaterdag in de Sint Jan

17 June 2018, 09:44 uur
Columns
mainImage
Digitaal Dagblad
Afbeelding is niet meer beschikbaar

Column Maurits Tompot |

 Roze Zaterdag in de Sint Jan

In de ochtend van 23 juni is er op Roze Zaterdag een gezamenlijke dienst in de Sint Janskerk te Gouda. De Raad van kerken heeft de katholieken, hervormden en gereformeerden allemaal bij elkaar gekregen. Dat is zo uniek in de Sint Jan, waar zondag tweemaal ‘bonders’ vergaderen, dat je als koster een  regenboogvlag zou laten wapperen in de toren.

Eigenlijk is het vreemd, want eeuwenlang hebben de gelovigen van de Katholieke- en de Protestantse gezindte in de gebrandschilderde glazen van de kerk, Jezus kunnen zien, met lang haar en gekleed in een rok. De kleding was toen precies andersom, vrouwen hadden toen de broek aan, zoals nog te zien op het platteland in Palestina.Christus kwam zelf uit een samengesteld, orthodox gezin, waar men letterlijk geloofde dat de eerste vrouw uit de rib van Adam voortkwam. Tegenwoordig spreekt men, met eerbied gesproken, over een zeker chirurgisch ingrijpen en zelfs over klonen. En schrik niet, Eva was de eerste transgender vrouw. God immers liet uit de ribcellen van Adam, de wo-man groeien, of te wel van het XY DNA. Zij was dus genetisch gezien mannelijk en toch getransformeerd naar vrouwelijk. En hetzelfde patroon zien we bij Jezus, die de eerste transgender man was, als men exegetisch letterlijk leest. Hij kwam voort uit het vlees van de vrouw Maria, geboren met XX chromosoom. Genetisch vrouwelijk geboren en toch getransformeerd naar man. En welke merk-waardige geaardheid had Jezus zelf? Hij was Mens en Schepper tegelijk! En zie in glas 7, bij het heilig avondmaal zelfs, ligt Zijn linkerhand op Johannes’achterzijde. Hield Jezus van mannen en vrouwen? Jazeker, Hij hield en houdt van alle mensen! En in Christus is iedereen gelijk!

Hij vroeg aan Petrus tot drie keer aan toe: Heb je me lief? Welke man vraagt dat? Hij vraagt het aan ons allen. Wat is uw antwoord?

Amen?

Wil je reageren? [email protected]

Maurits Tompot is sinds november 2017 voormalig koster van de Sint-Janskerk en sinds die tijd ereburger van de stad Gouda.