Welgeteld één geboren Rotterdammer stond aan de aftrap van de derby: Feyenoord-doelman Justin Bijlow, van oorsprong Neptuniaan, maar dat neemt niemand hem kwalijk. Verder Zuid-Amerikanen, Noren, Denen en noem maar op. En één jongen uit Spijkenisse.
Heel vroeger wendden oer-Spartanen in de trein richting Zuid het hoofd af zodra het stadion in zicht kwam. Anderen beweerden alleen naar De Kuip te gaan als-ie in brand stond. Die groepen fanatici zijn allang tanende. Zondag togen zo'n 1200 trouwe Sparta-supporters, waarvan toch een deel met gezonde tegenzin, maar met goede moed richting de Boerenzij, zoals Rotterdam-Zuid al jaren wordt genoemd. Fervente Sparta-supporters spreken ook niet over Feyenoord, maar noemen de club consequent 'Zuid'. Al is het nog maar slechts een handjevol oer-Spartanen, dat zich weigert te 'verlagen' voor een bezoek aan de Kuip. Een nagenoeg uitstervend ras.
Maar toch, de echte derbysfeer is niet meer...
Dat vond Leo Beenhakker al in 1988 als trainer van Feyenoord. ''In mijn tijd'', herinnert ook Rob Jacobs zich zowel als speler en trainer, ''speelden nog volop echte Rotterdammers mee. Maar ook in die jaren negentig leefde de derby al veel minder dan na de vorming van de hoofdklasse in 1956.''
Feyenoord-Sparta is verworden tot een doorsnee competitiewedstrijd. Geen voorverkoop meer die stormloopt, of opgewonden supporters, die wekenlang over niets anders kunnen praten. De animositeit was groot tussen beide supportersgroepen.
Die rivaliteit is tegenwoordig voorbehouden aan Feyenoord-Ajax. De klassieker heeft de rol van de derby overgenomen. Feyenoord, de volksclub van vroeger, heeft het gewonnen van het destijds als elitair bestempelde Sparta, dat al jaren geen geduchte opponent meer is voor Zuid.
De cijfers spreken voor zich. Feyenoord verloor in de afgelopen jaren slechts één van de 29 thuiswedstrijden van Sparta. Vandaar die, ondanks het 3-0 verlies, neuriënde Sparta-supporter: ''Niets is erger dan dat ene woord....''