Mantel- en respijtzorg versterken

17 July 2019, 19:30 uur
Columns
mainImage
Digitaal Dagblad
Afbeelding is niet meer beschikbaar

Column Eppy Boschma |

Mantel- en respijtzorg versterken in Gouda

‘Als je iemand verzorgt na een ongeluk, krijg je het overstelpend druk. Je moet allerlei dingen regelen, bellen, bezoek/zorgprofessionals ontvangen, huishouden verzorgen en ’s nachts enkele keren uit bed om degene die zorg nodig heeft te helpen. Het lastige in mijn geval was, dat de patiënt op een bed in de woonkamer lag en ik als mantelzorger een etage hoger zodat ik de patiënt niet rechtstreeks kon bereiken. De eerste paar weken kom je moeilijk door, maar daarna word je vindingrijker en raak je meer geroutineerd. Mijn suggestie aan de gemeente en vrijwilligersorganisaties is om zo snel mogelijk te contacten om gericht steun en advies te bieden aan iemand die onverhoeds mantelzorger wordt.’

Dat is de suggestie die één van de mantelzorgers ons meegaf tijdens de inspiratie-avond. Op 13 juni organiseerden we die vanuit CDA Gouda, Zorgpartners Midden Holland en PaletWelzijn in De Hanepraij. We ontvingen nog veel meer tips en spraken met landelijk aanjager respijtzorg Clémence Ross. We hebben de suggesties voor Gouda vervat in tien bouwstenen voor het versterken van mantel- en respijtzorg. We hebben ze woensdag aangeboden aan wethouder Dijkstra die werkt aan een nieuw beleidskader sociaal domein en daarbij ook mantel- en respijtzorg betrekt.

1 op de 3 geeft mantelzorg
In Nederland geven 1 op de 3 Nederlanders mantelzorg. Dat zal in Gouda niet heel erg anders zijn. Het gaat om mensen die hulp bieden aan hun familie, kind, partner, vriend of buur die hulp nodig hebben vanwege lichamelijke, psychische, verstandelijke beperkingen of ouderdom. Dat heet mantelzorg. Het is onbetaalde en vaak langdurige zorg voor zieke familieleden of vrienden.

Op adem komen
Ook is er respijtzorg. Dat is vervangende zorg die mantelzorgers in staat stelt om – af en toe – als het zorgen voor die ander zwaar en intensief is, zelf er even tussenuit te kunnen en op adem te komen. Bijvoorbeeld logeerzorg is dan een optie voor degene waarvoor gezorgd wordt zodat de mantelzorger de zorg tijdelijk kan overdragen. Uit landelijk onderzoek van Mantelzorg NL blijkt dat 1 op de 10 mantelzorgers behoefte heeft aan respijtzorg maar deze niet krijgt.

Erkenning en waardering
Wij vinden het belangrijk dat het beleid voor mantel- en respijtzorg verder wordt versterkt in Gouda. Mantelzorgers spannen zich dag in dag uit in voor het zorgen voor een partner, kind, buurman of vriend die steun nodig heeft. Dat verdient onze grootst mogelijke erkenning en waardering. Zo blijkt er nog veel onbekendheid te zijn waar mantelzorgers terecht kunnen voor vragen en ondersteuning. Ook is er behoefte aan een ruimer aanbod waaruit de waardering voor mantelzorgers blijkt, bijvoorbeeld via het aanbod op de Rotterdampas. Ook is er vraag naar respijtzorg. Dit om mantelzorgers die intensief zorg verlenen ruimte te geven af en toe zelf ook even op adem te komen. Juist om te voorkomen dat ze er zelf niet onderdoor gaan.

We hebben de volgende bouwstenen voor het versterken van mantel- en respijtzorg aangedragen:

1. Maak meer werk van het in beeld brengen van mantelzorgers;

2. Waar kan de mantelzorger terecht voor vragen en ondersteuning? Meer voorlichting;

3. Creëer een ‘Gouweplek’ in de stad;

4. Geef meer erkenning en waardering aan de mantelzorger;

5. Speel gericht in op de verschillende doelgroepen mantelzorgers;

6. Maak via het jeugdbeleid het indiceren van respijtzorg in Gouda makkelijker;

7. Verbeter de mogelijkheden voor respijtzorg in Gouda;

8. Organiseer de Onafhankelijke Cliëntondersteuning (OCO) los van Sociaal Team;

9. Informeer scholen, ondernemers en werkgevers over mantelzorg en deel kennis;

10. Vereenvoudig de mogelijkheden voor verkrijgen parkeerkaart mantelzorgers.

In gesprek
De komende tijd gaan we hierover graag in gesprek met u als Gouwenaar.

Suggesties? Laat het vooral weten. Dat kan door mij te mailen via [email protected].

Voor een Gouda dat we door willen geven!

Zie ook www.blog.eppyboschma.nl 

Eppy Boschma (1972), is getrouwd en moeder van drie kinderen in leeftijd van de basisschool, werkzaam bij VNO-NCW en MKB-Nederland waar ze zich bezig houdt met maatschappelijk verantwoord ondernemen en het organiseren van bezinningsbijeenkomsten op het gebied van levensbeschouwing, ethiek en ondernemen. Daarnaast is ze vice-voorzitter van het Wetenschappelijk Instituut van het CDA en raadslid voor CDA Gouda.