Willem Scholten was vroeger de havenbaas van Rotterdam en sprak in zijn tijd al op aandringen van de Amerikaanse DEA (Drug Enforcement Administration) over de noodzaak om de binnenkomende containers uit Midden- en Zuid-Amerika te scannen op tussen de lading verborgen drugs.
We zijn nu dik twintig jaar verder. Het resultaat van de gesprekken van toen is identiek aan dat van nu. De haven van Rotterdam wordt nog altijd overspoeld met drugs en slechts een fractie wordt opgespoord omdat er maar 1% van de containers kan worden gescand. Het blijft dus dweilen met de kraan open.
Deze maand is onze hierover terecht bezorgde burgemeester Aboutaleb voor de tweede keer – de eerste keer was in 2018 - tijdens zijn ambtsperiode afgereisd naar Colombia om het probleem te bespreken en kwam terug met de constatering dat er sprake is van héél veel corruptie. Maar daarvoor had hij niet op reis hoeven te gaan. In onze eigen haven is dat óók schering en inslag.
Er wordt nu aan de minister-president geld gevraagd. Heel veel geld zelfs, alsjeblieft. Prompt volgt een inhoudelijk nietszeggend antwoord van de minister van justitie: zij deelt de zorgen. Ja, dank je de koekoek, wie niet? Maar extra geld voor maatregelen ho maar.
Niettemin hebben overheidsdiensten zoals justitie en douane de laatste jaren toenemend succes bij het opsporen van drugs: 70,5 ton in 2021. Dat komt omdat de aanvoer groeit en daarmee de pakkans. Ook de beveiliging van de bedrijfsterreinen is grootschalig opgekrikt. Even zo goed wordt nog steeds slechts 1% van de containers in de haven gescand. Niemand weet dus hoeveel drugs er Rotterdam binnenkomt en vervolgens de haven onopgemerkt uitgaat.
In dat verband was de bekendmaking van het cijfer tijdens het bezoek van de president van Colombia aan ons land buitengewoon interessant. Er zou in zijn land in 2020 officieus 1.22.8000 kilo - 1228 ton – aan drugs zijn geproduceerd. Een cijfer 8% hoger dan in 2019 en het zal mij niet verbazen als blijkt dat dit getal in 2021 weer hoger zal zijn.
President Ivan Duque van Colombia zei ook nog dat als er in Europa geen lijntjes zouden worden gesnoven het probleem er niet zou zijn. Het verhaal van de kip of het ei? Nee, natuurlijk niet, want net als vroeger met tabak: de mensen worden verslaafd gemaakt.
Een probleem los je nooit aan het eind op, maar aan het begin. Dus is genoeg: genoeg. Als containers vóór verzending niet door gecertificeerde internationale bedrijven worden gecontroleerd, dan worden ze in onze haven niet meer toegelaten.
Lopen we dan de kans een deel van ons tropisch fruit te moeten missen? So what.
Nederland doet er werkelijk alles aan om met een CO2 neutraal beleid sier te maken in de wereld. Miljarden worden ervoor vrijgemaakt. Soms op het absurde af zoals voor Biomassa terwijl je geen hout in de openhaard mag stoken.
In Rotterdam is bij de vorming van de huidige coalitie in 2018 een heel circus opgetuigd onder het motto: alle ballen op GroenLinks. Nou dat hebben de ouderen geweten. Zelfs de keukens in de laatste verzorgingshuizen werd hen ontnomen.
Ik ben niet tegen het akkoord van Parijs, maar ik heb liever het akkoord van Rotterdam. En ongetwijfeld komt me dit op een lading ongecontroleerde kritiek te staan, prima, maar dit is mijn voorstel. Nu die van u. Want met nog eens 20 jaar uitstel neem ik geen genoegen. Drugs is de vijand van nu. Er is geen tijd te verliezen.